Pasta tahini

Pasta tahini, inaczej pasta sezamowa przyrządzona na bazie ziaren sezamu.

Właściwości pasty tahini

  • jest dobrym źródłem energii
  • jest bogata w wapń, żelazo, magnez i potas
  • w oleju sezamowym zawarte są tłuszcze omega-6, flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy
  • jest dobrym źródłem białka dla wegetarian i wegan

STOSOWANIE

Tahini to naturalna i odżywcza pasta, idealna do sporządzania sałatek, potraw, deserów i sosów. Jest również składnikiem bliskowschodnich, tradycyjnych potraw m.in. chałwy, hummusu i baba ghanoush.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *