Pasta z soczewicy z kokosową nutą – wypróbuj na kanapkę!

Pasty kanapkowe przygotowane samodzielnie ze świeżych składników są smaczne, mogą komponować całą gamę witamin i minerałów i z powodzeniem zastąpić niezdrowe masło czy margarynę, popularnie używane do smarowania pieczywa.Istnieje mnóstwo przepisów na pasty kanapkowe, można je przyrządzić z dodatkiem twarogu, bryndzy, sera żółtego, jajek, wędlin czy ryb. Są proste w przygotowaniu i można je stworzyć z ulubionych produktów.

Składniki

  • 250 g soczewicy czerwonej
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ostrej chili
  • 1 łyżeczka ziaren musztardy
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia

Wykonanie

Cebulę siekamy i podsmażamy w rondelku. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy soczewicę. Całość gotujemy przez ok. 30 min na niewielkim ogniu, stale mieszając. Doprawiamy solą. Po przestudzeniu blendujemy pastę.

 

(źródło: wegetarianskakuchnia.com)

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.