Pasty kanapkowe przygotowane samodzielnie ze świeżych składników są smaczne, mogą komponować całą gamę witamin i minerałów i z powodzeniem zastąpić niezdrowe masło czy margarynę, popularnie używane do smarowania pieczywa.Istnieje mnóstwo przepisów na pasty kanapkowe, można je przyrządzić z dodatkiem twarogu, bryndzy, sera żółtego, jajek, wędlin czy ryb. Są proste w przygotowaniu i można je stworzyć z ulubionych produktów.
Składniki
- 250 g soczewicy czerwonej
- puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry indyjskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki ostrej chili
- 1 łyżeczka ziaren musztardy
- sól do smaku
- 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
Wykonanie
Cebulę siekamy i podsmażamy w rondelku. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy soczewicę. Całość gotujemy przez ok. 30 min na niewielkim ogniu, stale mieszając. Doprawiamy solą. Po przestudzeniu blendujemy pastę.