Pektyna – idealna do dżemów domowej roboty

Jakie zastosowanie znajduje w kuchni? I jak może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ciekawe informacje na temat pektyny znajdziesz w dalszej części artykułu.

Pektyny stanowią grupę naturalnych składników roślinnych, zaliczanych do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Znajdziemy je między innymi w owocach oraz w większości warzyw. Pektyna znana jest nam głównie ze swoich właściwości żelujących, które znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym (między innymi podczas produkcji dżemów, galaretek i przetworów owocowych). Niemniej jednak, niniejszy składnik wykazuje również szereg innych właściwości wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.

Pektyna – czym jest?

Pektyny są polisacharydami, które występują w ścianach komórkowych większości znanych nam owoców (np. jabłek). Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa „pectos”, które oznacza krzepnięcie. Wśród licznych właściwości niniejszej grupy produktów najczęściej wyróżniamy:

  • Właściwości żelujące;
  • Właściwości zagęszczające; oraz
  • Właściwości emulgujące.

Niemniej jednak, oprócz szerokiego zastosowania pektyn w przemyśle spożywczym, wykorzystywane są one również podczas produkcji kosmetyków i niektórych środków farmaceutycznych.

Pektyna – jakie ma właściwości zdrowotne?

Chociaż znana jest nam głównie jako środek żelujący, wykorzystywany podczas produkcji dżemów i galaretek, pektyna wykazuje również szereg cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Znajdziemy w nich między innymi niezbędne składniki mineralne, takie jak:

  • sód;
  • potas;
  • wapń;
  • żelazo

To właśnie dzięki nim, pektyna jest w stanie wpłynąć na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu w naszej krwi, a tym samym doprowadzić do ograniczenia ryzyka rozwoju licznych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, okazuje się, że niniejszy składnik może być odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy typu II. Dodatkowo, regularne spożywanie pektyn może przyczynić się do przyspieszenia procesów odchudzania oraz do wzmocnienia odporności naszego układu pokarmowego.

Pektyna – zastosowanie w kuchni

Wakacje to idealny moment na przyrządzenie smacznych, domowych przetworów. W tym roku zamiast tradycyjnej żelatyny, do produkcji dżemów użyj właśnie pektyny, która nie tylko doskonale zagęści przygotowywane przez Ciebie przetwory, ale również doda do nich szereg cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Pamiętaj również, aby podczas przygotowywania domowych dżemów nie dodawać do nich zbyt dużej ilości białego cukru!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.