Pestki i nasiona roślin – jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni?

Zarówno pestki, jak i nasiona roślin, to nie tylko smaczna forma przekąski między posiłkami, ale również zdrowy dodatek do większości dań. Wystarczy dodać je do sałatki lub domowych wypieków, aby w kilka chwil całkowicie odmienić ich smak. W poniższym tekście zebraliśmy dla Ciebie garść najważniejszych informacji na temat popularnych pestek i nasion. Ponadto, przygotowaliśmy kilka pomysłów na to, jak wprowadzić niniejsze składniki do Twojej codziennej kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jakie właściwości skrywają w sobie pestki dyni;
  • Jak wykorzystać pestki dyni w naszej kuchni;
  • Jakie właściwości skrywa w sobie słonecznik;
  • Jak wykorzystać pestki słonecznika w naszej kuchni;
  • Jakie właściwości skrywają w sobie nasiona czarnuszki;
  • Jak wykorzystać nasiona czarnuszki w naszej kuchni.

Jakie właściwości skrywają w sobie pestki dyni?

Podobnie jak samo warzywo, tak i jego pestki stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. W przypadku dyni, znaleźć możemy sporą zawartość witaminy E oraz składników mineralnych, takich jak cynk, fosfor i magnez. Ze względu na to, pestki dyni stanowią nie tylko cenne uzupełnienie codziennej diety, ale również wsparcie w prawidłowym funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego. Dodatkowo, składnik ten może okazać się pomocny w minimalizowaniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości, a wszystko to dzięki dużej dawce przeciwutleniaczy (karotenoidów i inhibitorów proteaz) odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników.

Jak wykorzystać pestki dyni w naszej kuchni?

Pestki dyni możesz wykorzystać zarówno w formie dodatku do sałatki, jak i mięs. My proponujemy Ci natomiast przygotowanie smacznego śniadania składającego się z:

  • 100g chudego twarogu;
  • Łyżki oliwy z oliwek;
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół);
  • Szczypty pieprzu;
  • Garści oliwek zielonych; oraz
  • Małej garści pestek dyni.

Do tego szklanka świeżo-wyciśniętego soku z pomarańczy, a gwarantujemy Ci, że zyskasz siłę i dobre samopoczucie, aż do drugiego śniadania!

Jakie właściwości skrywa w sobie słonecznik?

Podobnie jak pestki dyni, tak i słonecznik stanowi cenne źródło witaminy E, uznawanej za witaminę młodości. Niniejszy składnik jest odpowiedzialny nie tylko za poprawę wyglądu naszej skóry, ale dzięki zawartości fitosteroli, może przyczyniać się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Warto również wiedzieć, że niewielkie pestki słonecznika zawierają w sobie sporą dawkę błonnika, odpowiedzialnego za regulację pracy układu pokarmowego. Tym samym, składnik ten zalecany jest w diecie osób zmagających się z problemami uporczywych zaparć.

Jak wykorzystać pestki słonecznika w naszej kuchni?

Chrupiące i lekko słodkie pestki słonecznika idealnie sprawdzą się w roli panierki do piersi z kurczaka, pieczonej w piekarniku. Niniejszy składnik warto również wykorzystać do przygotowania chrupiących ciasteczek owsianych. W tym celu potrzebujesz:

  • 1 szklanki naturalnych płatków owsianych;
  • 1 rozgniecionego banana;
  • Garści posiekanej, suszonej żurawiny;
  • Garści pestek słonecznika;
  • Łyżki cukru trzcinowego;
  • 50 ml mleka kokosowego;
  • 1 łyżki mąki kokosowej.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uformuj ciasteczka, ułóż je na blaszce i wstaw do rozgrzanego pieca (w temperaturze 180oC) na około 15 minut.

Jakie właściwości skrywają w sobie nasiona czarnuszki?

Czarnuszka była znana ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych już przed wiekami. Dzisiaj na szeroką skalę wykorzystywana jest również w kosmetyce i farmakologii. Okazuje się bowiem, że nasiona niniejszej rośliny mogą wykazywać działanie przeciwwrzodowe, przeciwnowotworowe oraz chroniące czynność wątroby i nerek. Warto również wiedzieć, iż nasiona czarnuszki stanowią cenny składnik diety osób zmagających się z problemem astmy alergicznej lub atopowego zapalenia skóry (AZS). Te niezwykłe właściwości zdrowotne czarnuszka zawdzięcza zawartym w sobie olejkom lotnym, alkaloidom, flawonoidom, a także bata-karotenowi, który w połączeniu ze sporą zawartością witamin z grupy B oraz cennych minerałów (wapń, magnez, selen, cynk, żelazo), tworzy prawdziwie odżywczy koktajl dla naszego ciała i duszy.

Jak wykorzystać nasiona czarnuszki w naszej kuchni?

Nasiona czarnuszki stanowią zarówno idealny dodatek do mięs, jak i domowych wypieków. Warto przygotować z ich dodatkiem aromatyczne bułki pełnoziarniste, które mogą okazać się idealnym rozwiązaniem na pełne zdrowia i pyszne śniadanie.

Podsumowanie

Zarówno pestki, jak i nasiona roślin to nie tylko smaczny dodatek, ale przede wszystkim doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz aktywnością fizyczną, zapewnią nam dobre zdrowie i samopoczucie na długie lata.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *