Pieczone jabłka to świetna przekąska, która może zastąpić podwieczorek lub wytrawny deser. Z odpowiednio dobranym nadzieniem są nie tylko pyszne, ale też zachwycają estetyką wyglądu. Jeszcze gorące można podawać z zimnymi lodami. Wydrążone jabłka można nadziewać żurawiną, rodzynkami, cynamonem, miodem i innymi bakaliami.
Do pieczenie dobrze wybrać owoce o miękkim miąższu np. odmianę Cortland.
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ
Czas przygotowania – około 30 min, ilość porcji – 3
Składniki na masę bezową:
- 2 białka
- 70 g cukru
- 30 g migdałów (zmielonych)
Jabłka:
- 8 łyżek żurawiny w słoiczku
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 duże, słodkie jabłka
Sposób wykonania masy:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Utrwalamy cukrem, stale ubijając. Na koniec do masy dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Za pomocą nożyka odcinamy górną część owoców i wydrążamy z wnętrza gniazda nasienne. Możemy nakłuć jabłka w połowie wysokości i uchronić je w ten sposób przed pękaniem w trakcie pieczenia.
Do środka jabłek wkładamy masę bezową i żurawinę. Faszerowane owoce układamy na formie wyłożonej papierem. Pieczemy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (z funkcją termoobiegu) lub 200 stopni C (bez termoobiegu).
Przed podaniem polewamy syropem klonowym.