Pieczone jabłka z żurawiną, czyli sposób na udany podwieczorek!

Pieczone jabłka to świetna przekąska, która może zastąpić podwieczorek lub wytrawny deser. Z odpowiednio dobranym nadzieniem są nie tylko pyszne, ale też zachwycają estetyką wyglądu. Jeszcze gorące można podawać z zimnymi lodami. Wydrążone jabłka można nadziewać żurawiną, rodzynkami, cynamonem, miodem i innymi bakaliami.

Do pieczenie dobrze wybrać owoce o miękkim miąższu np. odmianę Cortland.

PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ

Czas przygotowania – około 30 min, ilość porcji – 3

Składniki na masę bezową:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 30 g migdałów (zmielonych)

Jabłka:

  • 8 łyżek żurawiny w słoiczku
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 duże, słodkie jabłka

Sposób wykonania masy:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Utrwalamy cukrem, stale ubijając. Na koniec do masy dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Za pomocą nożyka odcinamy górną część owoców i wydrążamy z wnętrza gniazda nasienne. Możemy nakłuć jabłka w połowie wysokości i uchronić je w ten sposób przed pękaniem w trakcie pieczenia.

Do środka jabłek wkładamy masę bezową i żurawinę. Faszerowane owoce układamy na formie wyłożonej papierem. Pieczemy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (z funkcją termoobiegu) lub 200 stopni C (bez termoobiegu).

Przed podaniem polewamy syropem klonowym.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.