Wyobrażasz sobie święta bez pierników? Chyba w każdym domu grudzień pachnie przyprawami korzennymi – zapach obłędny i jedyny w swoim rodzaju, zwłaszcza o tej porze roku 🙂 Pierniki bożonarodzeniowe to jeden z wariantów na świąteczne słodkości, zarówno na wigilijny stół jak i jako ozdoba na choinkę (którą możemy potem schrupać). Wypiekanie tych ciastek to frajda nie tylko dla Ciebie, ale przede wszystkim dla dzieciaków 🙂 Ich największą zaletą jest to, że możemy im nadać najróżniejsze kształty a potem ozdobić w fantazyjny sposób.
Tak na prawdę, przepis na świąteczne pierniki nie różni się niczym od tego tradycyjnego, ale chodzi przede wszystkim o szczegóły – kształty pierników, od gwiazdek, mikołajów po zabawne ludziki i choinki oraz ich niebanalnego zdobienia.
Poniżej przedstawiamy nasz przepis na pierniki, które wychodzą zawsze miękkie i co najważniejsze – pyszne! 🙂
Składniki:
- 60 dkg mąki
- 20 dkg cukru pudru
- 25 dkg miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- całe opakowanie przyprawy do piernika
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1 płaska łyżeczka kakao lub karobu (dla koloru opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Na małym ogniu rozpuść masło z przyprawą do piernika i miodem. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej i wymieszaj. Do mąki dodaj roztopiony tłuszcz i pozostałe składniki (jedno jajko).
Całość zagnieć i wyrabiaj do momentu jednolitej konsystencji. Wałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wycinaj foremkami bożonarodzeniowe kształty.
Wycięte pierniczki przełóż na blachę i smaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Kiedy pierniczki całkowicie wystygną został najprzyjemniejszy etap prac, czyli dekorowanie. W tym celu możesz uczyć gotowej polewy, cukierków, perełek, koralików albo samodzielnie przygotować lukier. Daj się ponieść wyobraźni 🙂