Piperyna – właściwości

Piperyna to składnik pieprzu, który nadaje mu ostry, piekący smak. Piperyna ma również inne właściwości, które mają działanie prozdrowotne. Otóż posiada ona właściwości odchudzające, przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Chroni przed alzheimerem, pobudza działanie adrenaliny, przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu we krwi. To tylko niektóre pozytywy wypływające ze spożywania piperyny. Grafika poniżej przedstawia wszystkie najważniejsze właściwości. Dlatego od dziś nie bój się pieprzu. Wybieraj pewnych producentów i produkty ekologiczne. Pieprz w połączeniu z kurkumą działa antynowotworowo, a także daje uczucie sytości.

piperyna

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *