Pistacje solone

Pistacje w łupinach prażone i solone to znakomita i naturalna przekąska lub dodatek do posiłków. Cechują się znaczną zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i niewielką ilością wody.

Szczególnie bogate są w witaminę B6 oraz minerały, takie jak potas, miedź, żelazo, fosfor i magnez. Obfitują w witaminę E, zwaną witaminą młodości.

  • doskonałe źródło magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i potasu
  • zawierają witaminę E, B1, B6
  • w dużym stopniu obniżają poziom stresu
  • zawierają luteinę oraz błonnik

Stosowanie

Orzechy pistacjowe można spożywać, jako samodzielną przekąskę, ale mogą również być dodatkiem do wyrobów cukierniczych (ciast, lodów, budyniu, nadzienia cukierków).

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *