Na pytanie, z jakiego zboża są płatki jaglane, odpowiedź zna niewiele osób. Warto zaznaczyć również, że płatki to produkt rzadko wykorzystywany w kuchni. To błąd, ponieważ są one dobrze dostępne, uniwersalne oraz przede wszystkim zdrowe. Zobacz jaką wartość odżywczą mają płatki.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym są płatki jaglane;
- Ile kalorii mają płatki;
- Jaką wartość odżywcza mają płatki;
- Jakie właściwości wykazują;
- Jak zastosować płatki w kuchni.
Płatki jaglane – czym są?
Płatki jaglane to nic innego jak dobrze rozgniecione ziarna prosa. Nie mają one żadnego konkretnego smaku, jednakże w kuchni znalazły szerokie zastosowanie ze względu na ciekawą teksturę.
Płatki jaglane można spożywać na surowo, użyć ich jako panierki lub dodawać do różnorodnych potraw. Okazało się również, że poza uniwersalnym zastosowaniem są one również bogate w różnorodne składniki odżywcze.
Płatki jaglane – kcal
100 gramów płatków jaglanych zawiera 361 kalorii. Jednakże w zwyczajowych porcjach np. do jaglanki dodaje się ok. 2-3 łyżek, co daje ok. 100 kcal.
Warto zaznaczyć, że płatki po ugotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny równy 71, dlatego osoby z cukrzycą nie powinny ich stosować w codziennej racji pokarmowej.
Płatki jaglane – wartość odżywcza
Płatki ze względu na zróżnicowany skład mogą pochwalić się wieloma korzyściami wobec zdrowia. W płatkach znaleźć można witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne, w tym potas, cynk i magnez.
Płatki to dobra propozycja na śniadanie, choć w porównaniu z innymi produktami zbożowymi ten wyrób zawiera stosunkowo mało błonnika.
Płatki jaglane – właściwości
Poniżej znajdziesz informacje na temat tego, komu dedykowane są płatki ze względu na różnorodny skład:
- Witaminy z grupy B – osoby z niedoborami żywieniowymi (kruchość paznokci i włosów, problemy z koncentracją, osoby w chorobie alkoholowej);
- Witamina E – silny antyoksydant (wzmacnia odporność organizmu, chroni przed utlenianiem tłuszczów);
- Lecytyna – regeneruje komórki nerwowe oraz reguluje poziom cholesterolu;
- Cynk – działa korzystnie na układ rozrodczy oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne;
- Magnez – reguluje pracę komórek układu nerwowego, zmniejsza stres;
- Potas – reguluję pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze.
Płatki jaglane – przepis na pyszne śniadanie
Czego potrzebujesz:
- 50 g płatków jaglanych;
- Szklanka mleka
- Owoce (truskawki, maliny, banan)
- Miód
- Orzechy
Instrukcja:
- Do garnka wsyp płatki, zalej je mlekiem i doprowadź do zagotowania;
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut;
- Do mleka z płatkami możesz dodać łyżeczkę miodu;
- Po upływie tego czasu do jaglanki dodaj owoce i posyp rozgniecionymi orzechami.
Podsumowanie
Teraz już wiesz, czym są płatki jaglane, jak powstają, jaką wartość odżywczą wykazują oraz jak można wykorzystać je w kuchni. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć tutaj.
Pamiętaj, że warto je mieć, gdyż w internecie znaleźć można wiele różnorodnych przepisów, w których płatki mogą zagrać główną rolę. Korzystaj z nich, na co dzień, gdyż są bardzo fajną propozycją na śniadanie. Tutaj znajdziesz świetną propozycję na płatki o wysokiej wartości odżywczej.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.