Osoby zmagające się z celiakią i uczulone na gluten muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. W ofertach sklepów ze zdrową żywnością znajdą wiele produktów, które mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Po takie produkty warto też sięgnąć, jeśli nawet nie należy się do tej grupy. Przykładem są bezglutenowe płatki owsiane. Dlaczego powinniśmy je włączyć do swojej diety?
Osoby, które nie zmagają się z nietolerancją glutenu mogą, a nawet powinny wybierać produkty bez glutenu*, np. bezglutenowe płatki owsiane. Dlaczego? Ponieważ są to płatki wyższej jakości i nie ma w nich innych zbóż. Jest to ważne dla osób, które chcą żyć zdrowiej i świadomie decydują się na rezygnację z glutenu. Dodatkowo płatki bezglutenowe są uważane za smaczniejsze, delikatniejsze, miększe od tradycyjnych płatek.
Owsianka, z dodatkiem bakalii, jagód goji i nasion chia to dobry pomysł na zdrowe śniadanie, które doda energii na cały poranek. Płatki owsiane zawierają duże ilości błonnika- średnio ok. 6,9 g na 100 g. Zawierają też beta-glukany, które przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu i triglicerydów we krwi.
Gluten kojarzy się raczej z pszenicą, choć białka, które odpowiadają za alergię i celiakię u wielu osób, znajdują się też w innych zbożach: owsie, jęczmieniu i życie. 95% osób chorych na celiakię toleruje owies, jeśli pochodzi z ekologicznych upraw.
*Produkty bez glutenu to takie, w których zawartość białek glutenowych nie przekracza 20 mg na kilogram.
A niżej przepis na pożywną owsiankę z jagodami goji i nasionami chia.
Owsianka z jagodami goji i nasionami chia
Składniki na 2 porcje: – 8-10 łyżek płatków owsianych (do kupienia tutaj) – 2 łyżki jagód goji (do kupienia tutaj) – 2 łyżki wiórków kokosowych – 1 łyżeczka siemienia lnianego – 1 łyżeczka nasion chia – 2 migdały – pół łyżeczki oleju kokosowego – cukier do smaku- ksylitol
Len, chia oraz migdały rozdrobnić w młynku do kawy. Do rondelka wsypać płatki owsiane, zmielony len i chia, wiórki kokosowe, goję, olej kokosowy. Zalewać wrzątkiem- na ok 1 cm nad płatki. Wymieszać. Przykryć przykrywką i zostawić na noc. Rano podgrzać i dosłodzić.
Smacznego!