Podnieś swoją odporność w listopadowe dni – zrób koktajl!

W chłodne, listopadowe dni warto zadbać o siebie i wspomóc się dawką ożywczych witamin. Pomoże w tym marchewkowo-jabłkowy sok z dodatkiem pomarańczy i imbiru. Kompozycja tych smaków i zawartych składników sprawią, że nie straszne będą nam nawet największe mrozy.

Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, posiada olejki eteryczne, które działają przeciwzapalnie. Cytrusy dostarczają wartościowej witaminy C, która pomaga w odkwaszaniu organizmu. Sok z marchewki jest bogaty w karoteny, które pozytywnie wpływają na wzrok. Naturalne witaminy i minerały, to najlepsza pomoc we wzmocnieniu odporności!

Przepis na koktajl marchewkowo-jabłkowo-pomarańczowy

Składniki:

Wykonanie:

Wycisnąć sok z pomarańczy. Marchew i imbir umyć i obrać. Jabłko umyć, pokroić, usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Wymieszać z sokiem z pomarańczy i wodą kokosową.

Wartość energetyczna: 400 ml – 181 kcal, 300 ml – 136 kcal

(przepis za: „Moda na Zdrowie”, 11/2016)

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.