W chłodne, listopadowe dni warto zadbać o siebie i wspomóc się dawką ożywczych witamin. Pomoże w tym marchewkowo-jabłkowy sok z dodatkiem pomarańczy i imbiru. Kompozycja tych smaków i zawartych składników sprawią, że nie straszne będą nam nawet największe mrozy.
Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, posiada olejki eteryczne, które działają przeciwzapalnie. Cytrusy dostarczają wartościowej witaminy C, która pomaga w odkwaszaniu organizmu. Sok z marchewki jest bogaty w karoteny, które pozytywnie wpływają na wzrok. Naturalne witaminy i minerały, to najlepsza pomoc we wzmocnieniu odporności!
Przepis na koktajl marchewkowo-jabłkowo-pomarańczowy
Składniki:
- marchew
- jabłko
- imbir
- dwa pomarańcze
- pół szklanki wody kokosowej
Wykonanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy. Marchew i imbir umyć i obrać. Jabłko umyć, pokroić, usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Wymieszać z sokiem z pomarańczy i wodą kokosową.
Wartość energetyczna: 400 ml – 181 kcal, 300 ml – 136 kcal
(przepis za: „Moda na Zdrowie”, 11/2016)