Pokrzywa od wieków znana jest ze swoich niezwykłych właściwości, które znajdują szerokie zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kosmetyce. Gdzie szukać niniejszej rośliny i w jakiej formie ją spożywać? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Mimo, iż pokrzywa zwyczajna w świadomości większości z nas istnieje jako polny chwast, coraz częściej spotykamy się z opiniami dotyczącymi jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Okazuje się bowiem, że liście młodej pokrzywy skrywają w sobie niezliczoną ilość cennych dla organizmu witamin oraz składników mineralnych, które między innymi wzmacniają naszą odporność oraz regulują procesy trawienne. Jakie inne właściwości zdrowotne kryje w sobie ta niezwykła roślina?
Pokrzywa – właściwości i zastosowanie w lecznictwie
Swoje właściwości lecznicze pokrzywa zawdzięcza zawartym w korzeniach oraz liściach składnikom mineralnym i witaminom, wśród których możemy wyróżnić między innymi:
- Witaminy A, C, E oraz K;
- Składniki mineralne, w tym: wapń, krzem, magnez i żelazo;
- Kwasy, takie jak: kwas masłowy, kumarowy, szczawiowy, linolowy, fosforowy oraz glikolowy;
- Antyoksydanty;
- Sterole;
- Flawonoidy; oraz
- Histaminę.
Dzięki powyższym składnikom bioaktywnym, pokrzywa doskonale wpływa na poprawę funkcjonowania naszego organizmu. Na podstawie wieloletnich badań oraz doświadczeń zaobserwowano, iż ta niepozorna roślina nie tylko wzmacnia nasz organizm, ale również:
- Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne;
- Zmniejsza dolegliwości bólowe;
- Wspomaga organizm w procesie walki z alergiami;
- Działa oczyszczająco na układ moczowy, a co za tym idzie wspomaga funkcjonowanie naszych nerek;
- Reguluje procesy trawienne poprzez pobudzenie wydzielania soków żółciowych;
- Wspomaga produkcję czerwonych krwinek; oraz
- Wzmacnia układ kostny i wspomaga proces zrastania się złamań nabytych w wyniku urazu.
Pokrzywa – zastosowanie w kosmetyce
Oprócz wspomagania czynności organizmu, pokrzywa wpływa również na poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci. Przyjmowana w odpowiednich dawkach, wzmacnia korzenie włosów, a co za tym idzie zapobiega ich wypadaniu. Ponadto, pokrzywa odpowiedzialna jest za usuwanie nadmiaru wody z organizmu, przez co jest w stanie zmniejszyć opuchliznę powiek oraz kostek i dłoni. Natomiast ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, niniejsza roślina znajduje swoje szerokie zastosowanie w leczeniu trądziku oraz innych stanów zapalnych w obrębie skóry człowieka.
Pokrzywa – przepisy i zastosowanie w kuchni
Ze względu na swój charakterystyczny smak oraz bogactwo składników mineralnych, pokrzywa znajduje zastosowanie również w sztuce kulinarnej. Młode liście niniejszej rośliny doskonale odnajdują się w sałatkach oraz zupach, a dodatkowo mogą pełnić rolę przyprawy, która dobrze komponuje się z czosnkiem niedźwiedzim. Liście pokrzywy przyrządzić możemy podobnie jak szpinak. Doskonale smakują one zarówno w formie placuszków, farszu do naleśników, jak i sosu do makaronu. Ponadto, pokrzywa często spożywana jest w formie naparu z suszonych liści lub soku.
Pokrzywa – gdzie jej szukać?
Mimo, iż pokrzywę z łatwością możemy znaleźć na polskich łąkach oraz przydrożach, w celach leczniczych lub spożywczych bezpieczniej jest wykorzystać roślinę pochodzącą z własnych hodowli. Niemniej jednak, w sklepach ze zdrową żywnością bez trudu możemy również nabyć gotowe produkty, takie jak sok z pokrzywy, czy herbata z suszonych liści.
Pokrzywa – przeciwwskazania do stosowania
Przed spożywaniem pokrzywy w nadmiernych ilościach powinny wzbraniać się osoby zmagające się z chorobami narządów rodnych oraz zaburzeniami czynności nerek. Ponadto, niniejsza roślina może wykazywać negatywne konsekwencje zdrowotne u pacjentów walczących z problemem cukrzycy lub nadmiaru żelaza.