Pokrzywa i jej niezwykłe właściwości

Pokrzywa zwyczajna to coś znacznie więcej niż polny chwast, jest to bowiem niezrównane źródło składników odżywczych, które między innymi mogą sprzyjać zwiększeniu odporności naszego organizmu. Jakie inne tajemnice kryje w sobie ta niezwykła roślina? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na to, a także inne pytania!

Wspaniałe właściwości pokrzywy były znane już naszym prababciom, jednak dopiero dzisiaj, w czasach, w których zdrowie nabiera dla nas zupełnie nowego znaczenia, roślina ta znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w dziedzinie medycyny, ale również kosmetologii. Niezależnie od formy podania, pokrzywa stanowi dla nas źródło niezwykle cennych witamin i minerałów wpływających na stan naszego zdrowia oraz wygląd skóry, włosów i paznokci.

 

Pokrzywa WŁAŚCIWOŚCI

Pokrzywa zawiera w sobie bogate źródło witamin, w tym witaminy z grupy A, B2, C oraz K. Ponadto, roślina ta stanowi źródło niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów, takich jak: wapń, żelazo, potas, sód, magnez oraz fosfor. Choć wiele osób o tym nie wie, pokrzywa posiada również w swoim składzie serotoninę odpowiedzialną za podniesienie i utrzymywanie dobrego nastroju.

  • Pokrzywa DZIAŁANIE LECZNICZE. W medycynie największe zastosowanie znajdują korzenie oraz liście pokrzywy. Zawierają one bowiem naturalne barwniki, między innymi beta-karoten oraz witaminy B2, B5, C i K. Ponadto, niniejsza roślina dostarcza do organizmu szereg składników, które odpowiedzialne są za zmniejszenie objawów stanu zapalnego oraz zwiększenie odporności organizmu. Wszystko to za sprawą wysokich dawek soli mineralnych, histaminy oraz lipidów, które pomagają przedostać się niniejszym substancjom do naszego organizmu.

pokrzywa właściwości

[related-post]

Pokrzywa ZASTOSOWANIE

Pokrzywa, choć niepozorna, znajduje swoje szerokie zastosowanie zarówno w leczeniu chorób zapalnych, kosmetyce, jak i w kuchni.

  • Pokrzywa ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE: niniejsza roślina posiada właściwości moczopędne, dlatego też okazuje się być skutecznym sposobem na zwalczenie objawów kamicy nerkowej oraz innych chorób układu moczowego. Ponadto, pokrzywa pomaga usunąć zmiany skórne związane z występowaniem trądziku młodzieńczego oraz doskonale radzi sobie w profilaktyce i leczeniu licznych dolegliwości trawiennych. Dodatkowo, ta niezwykła roślina wpływa korzystnie na zwiększenie produkcji czerwonych krwinek, co może okazać się skutecznym uzupełnieniem leczenia anemii oraz chronicznego zmęczenia.
  • Pokrzywa ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE: unikalne właściwości niniejszej rośliny świetnie sprawdzają się również w pielęgnacji naszej skóry, włosów i paznokci. Ekstrakt z pokrzywy wykorzystywany jest między innymi w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Często jest to również główny składnik szamponów oraz odżywek do włosów. Okazuje się, że pokrzywa stanowi doskonałą receptę na wszelkie problemy z łupieżem oraz nadmiernym przetłuszczaniem się skóry głowy.

Pokrzywa zastosowanie

Zobacz jakie właściwości i zastosowanie ma sok z pokrzywy.

Pokrzywa PRZEPISY

Pokrzywa ze względu na swoje właściwości i oryginalny smak znalazła zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale również w sztuce kulinarnej. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie najciekawsze przepisy z Pokrzywą w roli głównej.

 

Pokrzywa do picia!

  • Pokrzywa HERBATA. Zebrane na przełomie kwietnia i maja świeże liście młodej pokrzywy należy wysuszyć i przechowywać w szczelnym opakowaniu. Po zalaniu suszu wrzącą wodą, powinniśmy parzyć herbatę przez kilka minut, a następnie ostudzić ją i wypić lub stosować w formie toniku oczyszczającego.
  • Pokrzywa SOK. Przygotowanie wartościowego soku z liści młodej pokrzywy nie wymaga od nas wiele czasu i umiejętności. Wystarczy, że świeże i dokładnie oczyszczone liście oraz łodygi pokrzywy posiekasz, a następnie wyciśniesz z nich sok przy pomocy sokowirówki lub maszynki do mielenia mięsa. Tak przygotowany napój umieść w szczelnej butelce i przechowuj w niskiej temperaturze (najlepiej w lodówce).

Świetną grafikę przygotowała Sylwia Witek dlaczego warto pić sok z pokrzywy.

pokrzywa sok sylwia witek

Pokrzywa do jedzenia!

  • Pokrzywa PLACUSZKI. Smaczne i zdrowe placuszki przygotowane z młodych liści pokrzywy to idealna propozycja na kolację. Wystarczy, że przygotujesz: pokrzywę, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mleka oraz wody, jedno jajko i odrobinę oleju do smażenia. Następnie posiekaj liście pokrzywy i wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Po tym etapie, przy pomocy łyżki uformuj małe placuszki na rozgrzanej patelni. Smaż je przez około 2 minuty z każdej strony, a następnie podaj w towarzystwie sałatki z pomidorów i lekkiego sosu czosnkowo-jogurtowego.

Pokrzywa to niezwykły składnik, który z łatwością możemy zdobyć podczas wiosennego spaceru. Pamiętaj jednak, że nawet najlepsza herbata z pokrzywy nie zastąpi Ci wizyty w gabinecie lekarskim. Dlatego też, jeśli zmagasz się z niektórymi z wyżej wymienionych problemów poddaj się leczeniu zalecanemu przez specjalistę i uzupełnij je zestawem niezbędnych witamin dostępnych w formie pokrzywy.

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.