Pomysł na obiad – zielona zapiekanka z cukinią

Zastanawiasz się, jak przygotować pyszną zapiekankę w stylu wegetariańskim? A może zwyczajnie nie masz pomysłu na obiad? Nie martw się! W poniższym tekście znajdziesz prosty przepis na przepyszną zapiekankę w zielonym stylu.

Czy wiesz, że cukinia stanowi wartościowe źródło cennych składników mineralnych, w tym: magnezu, żelaza i potasu oraz witamin, takich jak witamina C, K, B1 i PP? Ponadto, niniejsze warzywo doskonale wpływa na procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie, dlatego też zalecane jest osobom zmagającym się z problemem nadkwasoty lub uporczywych zaparć. Nie można również pominąć faktu, iż cukinia jest przyjemna w smaku i stanowi idealne uzupełnienie większości potraw kuchni włoskiej. To chyba wystarczająca liczba powodów, aby częściej wykorzystywać niniejsze warzywo w naszej kuchni, prawda?

Jak przygotować zieloną zapiekankę z cukinią?

Przygotowanie warzywnej zapiekanki z cukinią wbrew pozorom nie należy do trudnych zadań i nie wymaga posiadania specjalistycznego sprzętu. Ponadto, w czasie nie dłuższym niż 60 minut będziemy w stanie przyrządzić wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Lista składników

  • 2 średniej wielkości bataty;
  • 1 duża cukinia;
  • 1 duża cebula (najlepiej czerwona);
  • 4 ząbki czosnku;
  • Około 3 łyżeczek oliwy do smażenia;
  • 1 łyżeczka oregano, bazylii oraz suszonych pomidorów;
  • 5 żółtek jajek;
  • Około 150 gramów sera feta lub mozzarella;
  • Sól i pieprz;
  • 10 kaparów;
  • 15 czarnych oliwek; oraz
  • Pół zielonej papryki do dekoracji.

Niezbędny sprzęt

  • 1 średniej wielkości garnek;
  • Patelnia (najlepiej grillowa);
  • 1 naczynie żaroodporne;
  • Miska do mieszania składników;

Sposób przygotowania

Krok I: Pokrój bataty w plastry o szerokości ok 2cm, a następnie gotuj je we wrzącej wodzie przez około 6 – 8 minut;

Krok II: Cukinię pokrój w plastry, skrop je odrobiną oliwy z oliwek, a następnie smaż na patelni grillowej, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Krok III: Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem bazylii i oregano;

Krok IV: Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż podgotowane bataty, a następnie cukinię oraz cebulę;

Krok V: W misce roztrzep żółtka jaj z dodatkiem soli i pieprzu;

Krok VI: Zalej warzywa mieszanką jajeczną i ułóż na niej posiekane kapary, fetę oraz pokrojone w krążki czarne oliwki;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Następnie piecz zapiekankę pod przykryciem przez następne 30 minut, a na koniec bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut.

Propozycja podania: Pokrój zieloną paprykę w cienkie plastry, a następnie rozsyp je na upieczonej zapiekance. Niniejsza porcja przeznaczona jest dla 4 osób. Jeśli chcesz, do mieszanki jajecznej możesz dodać 250ml śmietanki 30%, dzięki temu uzyskasz bardziej wyrazisty smak.

Życzymy smacznego!

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.