Zastanawiasz się, jak przygotować pyszną zapiekankę w stylu wegetariańskim? A może zwyczajnie nie masz pomysłu na obiad? Nie martw się! W poniższym tekście znajdziesz prosty przepis na przepyszną zapiekankę w zielonym stylu.
Czy wiesz, że cukinia stanowi wartościowe źródło cennych składników mineralnych, w tym: magnezu, żelaza i potasu oraz witamin, takich jak witamina C, K, B1 i PP? Ponadto, niniejsze warzywo doskonale wpływa na procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie, dlatego też zalecane jest osobom zmagającym się z problemem nadkwasoty lub uporczywych zaparć. Nie można również pominąć faktu, iż cukinia jest przyjemna w smaku i stanowi idealne uzupełnienie większości potraw kuchni włoskiej. To chyba wystarczająca liczba powodów, aby częściej wykorzystywać niniejsze warzywo w naszej kuchni, prawda?
Jak przygotować zieloną zapiekankę z cukinią?
Przygotowanie warzywnej zapiekanki z cukinią wbrew pozorom nie należy do trudnych zadań i nie wymaga posiadania specjalistycznego sprzętu. Ponadto, w czasie nie dłuższym niż 60 minut będziemy w stanie przyrządzić wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Lista składników
- 2 średniej wielkości bataty;
- 1 duża cukinia;
- 1 duża cebula (najlepiej czerwona);
- 4 ząbki czosnku;
- Około 3 łyżeczek oliwy do smażenia;
- 1 łyżeczka oregano, bazylii oraz suszonych pomidorów;
- 5 żółtek jajek;
- Około 150 gramów sera feta lub mozzarella;
- Sól i pieprz;
- 10 kaparów;
- 15 czarnych oliwek; oraz
- Pół zielonej papryki do dekoracji.
Niezbędny sprzęt
- 1 średniej wielkości garnek;
- Patelnia (najlepiej grillowa);
- 1 naczynie żaroodporne;
- Miska do mieszania składników;
Sposób przygotowania
Krok I: Pokrój bataty w plastry o szerokości ok 2cm, a następnie gotuj je we wrzącej wodzie przez około 6 – 8 minut;
Krok II: Cukinię pokrój w plastry, skrop je odrobiną oliwy z oliwek, a następnie smaż na patelni grillowej, aż do momentu, w którym się zarumieni;
Krok III: Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem bazylii i oregano;
Krok IV: Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż podgotowane bataty, a następnie cukinię oraz cebulę;
Krok V: W misce roztrzep żółtka jaj z dodatkiem soli i pieprzu;
Krok VI: Zalej warzywa mieszanką jajeczną i ułóż na niej posiekane kapary, fetę oraz pokrojone w krążki czarne oliwki;
Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Następnie piecz zapiekankę pod przykryciem przez następne 30 minut, a na koniec bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut.
Propozycja podania: Pokrój zieloną paprykę w cienkie plastry, a następnie rozsyp je na upieczonej zapiekance. Niniejsza porcja przeznaczona jest dla 4 osób. Jeśli chcesz, do mieszanki jajecznej możesz dodać 250ml śmietanki 30%, dzięki temu uzyskasz bardziej wyrazisty smak.
Życzymy smacznego!