Jak przygotować pyszną sałatkę z serem feta? I czy można dodać do niej odrobinę owoców? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.
Chociaż wakacje dobiegają końca, nie brakuje nam ciepłych i przepełnionych słońcem dni, podczas których mamy ochotę na pyszną sałatkę z dodatkiem śródziemnomorskiego przysmaku. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy na świeże przekąski z serem feta w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki nim uda Ci się zatrzymać smak lata na dłużej.
Propozycja nr 1. Klasyczna sałatka grecka
Jakich składników potrzebujesz?
- 2 dojrzałych pomidorów;
- 1 ogórka zielonego;
- Garści czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
- 250 gramów sera feta;
- 1 cebuli czerwonej;
- Łyżki oliwy z oliwek;
- Szczypty rozmarynu.
Jak przygotować sałatkę grecką?
Krok I: Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);
Krok II: Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;
Krok III: Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;
Krok IV: Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);
Krok V: Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.
Propozycja nr 2. Sałatka z fetą i arbuzem
Jakich składników potrzebujesz?
- 250 gramów sera feta;
- 100 gramów arbuza;
- 100 gramów melona;
- Garści orzechów pinii;
- Garści rukoli;
- Łyżkę oleju lnianego;
- Łyżkę soku z limonki.
Jak przygotować sałatkę z arbuzem i serem feta?
Krok I: Liście rukoli dokładnie opłucz i osusz, a następnie rozłóż je na płaskim talerzu, na którym masz zamiar podawać sałatkę;
Krok II: Arbuza oddziel od skóry, pozbaw go pestek i pokrój w średniej wielkości kostki;
Krok III: Melona również oddziel od skóry, a następnie pokrój go w kostkę (o takiej samej wielkości jak kostki arbuza);
Krok IV: Orzeszki pinii upraż na suchej patelni;
Krok V: Kawałki melona oraz arbuza rozłóż na rukoli;
Krok VI: Na owocach rozsyp rozkruszony ser feta, a następnie posyp go uprażonymi orzeszkami pinii;
Krok VII: Odrobinę oleju lnianego wymieszaj z sokiem z limonki, a następnie polej nim całą sałatkę.
Propozycja nr 3. Sałatka z fetą i orzechami włoskimi
Jakich składników potrzebujesz?
- 250 gramów sera feta;
- Garści orzechów włoskich;
- Garści świeżych liści szpinaku;
- 1 gotowanego buraka;
- Łyżki oleju rzepakowego;
- Szczypty soli himalajskiej.
Jak przygotować sałatkę z fetą i orzechami włoskimi?
Krok I: Liście szpinaku dokładnie opłucz, osusz, a następnie rozłóż na talerzu, na którym masz zamiar podawać sałatkę;
Krok II: Ugotowanego buraka pokrój w cienkie plastry i rozłóż na liściach szpinaku;
Krok III: Ser feta rozkrusz przy pomocy palców, a następnie posyp nim pozostałe składniki;
Krok IV: Orzechy włoskie rozkrusz przy pomocy tłuczka, a następnie posyp nimi przygotowaną sałatkę;
Krok V: Całość polej odrobiną oleju rzepakowego, a następnie posyp odrobiną soli himalajskiej.
Życzymy Smacznego!