Burak to samo zdrowie, dlatego wiele osób chętnie przyrządza z niego koktajle i soki. Często przyrządzamy z niego też tradycyjny barszcz czerwony albo używamy go, jako składnika sałatek. Dziś proponujemy całkiem nową odsłonę tego czerwonego warzywa, która jest łatwa w przygotowaniu i można ją z łatwością włączyć do codziennej diety. Pasta z buraka idealnie nadaje się do kanapek, ale można ją również spożywać samodzielnie.
Jakie wartości odżywcze mają buraki?
– zawierają żelazo, kwas foliowy i antocyjany
–w ich bulwach znajdują się bioflawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które pomagają usunąć wolne rodniki
–betaina – substancja zawarta w składzie buraków wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
– witamina C w ich składzie pozwala na lepsze wchłanianie żelaza
Przepis na pastę z buraka
Składniki:
– 300 g buraków,
– 70 g sera bryndza,
– łyżeczka octu jabłkowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– kiełki jarmużu,
– czarnuszka,
-przyprawy do smaku (sól i pieprz),
– olej rzepakowy
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone buraki kładziemy na folii aluminiowej, polewamy olejem i posypujemy odrobiną soli. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni i wkładamy do niego owinięte wcześniej folią buraki. Pieczemy do momentu, aż zmiękną. Przekładamy je do miski, a następnie naczynie zawijamy przezroczystą folią na 15 min (dzięki temu skórka zmięknie i będzie łatwiej ją obrać). Obieramy buraki i kroimy na kawałki. Blendujemy je razem z serem, octem i płynnym olejem kokosowym. Doprawiamy przyprawami. Jeżeli konsystencja wydaje się zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody lub oleju. Smarujemy pieczywo pastą i posypujemy kiełkami oraz czarnuszką. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.