Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne sałaty? I gdzie powinniśmy ją kupować, aby uzyskać to, co najlepsze? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat sałaty.
Sałata to jedno z najbardziej znanych i najczęściej wybieranych przez nas warzyw. Niemniej jednak, nie wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jakie cenne właściwości skrywa w sobie to niezwykłe warzywo. Okazuje się, że częste spożywanie sałaty może przyczynić się do podniesienia sprawności organizmu, jak również poprawy kondycji naszych włosów oraz skóry.
Jakie są rodzaje sałaty?
Na półkach sklepowych możemy spotkać wiele gatunków sałaty. Wśród najczęściej wybieranych wyróżniamy:
- Sałatę masłowe;
- Sałatę lodową;
- Sałatę rzymską;
- Rukolę; oraz
- Roszponkę.
Każda z nich doskonale odnajduje się zarówno w roli składnika pysznych sałatek, jak również jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
Sałata – najważniejsze właściwości zdrowotne
Sałata wbrew pozorom posiada w swoim składzie całkiem sporo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Niniejsze warzywo swój niezwykły kolor zawdzięcza chlorofilowi, który wykazuje silne działanie bakteriobójcze, tym samym chroniąc nas przed licznymi infekcjami i zakażeniami, a ponadto przyspieszając proces gojenia się ran. Dodatkowo, sałata zawiera w swoim składzie luteinę, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, które niezbędną są w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży. Okazuje się również, że warzywo to stanowi prawdziwą skarbnicę składników mineralnych, takich jak:
- Potas;
- Żelazo;
- Mangan;
- Magnez.
Dzięki sałacie możliwa jest nie tylko poprawa wyglądu naszych włosów oraz skóry, ale również zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.
Jak i gdzie najlepiej kupować sałatę?
Jeśli chcemy uzyskać z sałaty to, co najlepsze, powinniśmy wybierać małe sklepy ekologiczne lub zaufanych sprzedawców, którzy nie stosują podczas hodowli żadnych szkodliwych nawozów. Niemniej jednak, jeśli nie mamy dostępu do takich źródeł sprzedaży, powinniśmy dokonywać selekcji sałat oferowanych nam w popularnych marketach. Wybierajmy sałaty o drobnych, zielonych liściach.
UWAGA! Po powrocie do domu, jak najszybciej wyjmij sałatę z foliowej reklamówki, ponieważ może sprzyjać to powstawaniu szkodliwych azotynów.
Sałata a odchudzanie
Sałata w blisko 90% składa się z wody. Jej jedna główka zawiera zaledwie 54 kalorie, dlatego też często stosowana jest w diecie odchudzającej. Niemniej jednak, jeśli chcemy uzyskać z sałaty to, co najlepsze powinniśmy spożywać ją w towarzystwie tłuszczu (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego). Okazuje się również, że sałata stanowi doskonały element diety odchudzającej, również ze względu na swoje właściwości moczopędne.
Sałata – zastosowanie w kuchni
Sałata znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Jej masłowa odmiana doskonale sprawdzi się na kanapkach, a lodowa to z kolei wspaniała podstawa pysznej sałatki. Rukola natomiast będzie stanowiła idealny dodatek do dań kuchni włoskiej, na przykład pizzy lub lasagne.