Jakie zagrożenia niesie ze sobą nadciśnienie tętnicze? I jakich zaleceń dietetycznych powinniśmy przestrzegać w przebiegu niniejszego zaburzenia? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat nadciśnienia tętniczego znajdziesz w poniższym artykule.
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób u osób powyżej 55 roku życia. Za jej powstawanie odpowiedzialne są nie tylko czynniki genetyczne, ale przede wszystkim nieodpowiedni styl życia związany z obfitującą w nasycone tłuszcze dietą oraz niską aktywnością fizyczną. Niemniej jednak, przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia jest w stanie nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia niniejszego zaburzenia w przyszłości, ale również zapobiec jego rozwojowi i zmniejszyć odczuwanie związanych z nim dolegliwości. A co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat nadciśnienia tętniczego?
Nadciśnienie tętnicze – co powinniśmy o nim wiedzieć?
Nadciśnienie tętnicze jest zaburzeniem, które rozpoznaje się u pacjenta w sytuacji, gdy w przynajmniej trzech pomiarach (wykonanych w pozycji siedzącej i po przynajmniej kilkuminutowym odpoczynku) wykonanych w kilkudniowych odstępach czasowych, wartość ciśnienia krwi jest równa lub przekracza 140/90 mmHg. Chociaż objawy niniejszego zaburzenia są często trudno dostrzegalne zdarza się, iż w przebiegu choroby pacjenci odczuwają: częste bóle i zawroty głowy, nadmierne zmęczenie, sporadyczne krwawienia z nosa, nadmierną nerwowość, kołatania serca oraz duszności.
Nadciśnienie tętnicze – najważniejsze zalecenia żywieniowe
Po pierwsze: Jeśli zmagasz się z nadwagą lub otyłością powinieneś dążyć do uzyskania optymalnej masy ciała. W tym celu warto skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub wykwalifikowanym dietetykiem;
Po drugie: W swojej codziennej diecie powinieneś dążyć do maksymalnego ograniczenia soli poprzez:
- Unikanie żywności wysokoprzetworzonej;
- Unikanie kupowania „gotowej żywności” (np. zup w proszku);
- Unikanie, a najlepiej całkowite wyeliminowanie, słonych przekąsek (np. chipsów lub orzeszków solonych);
- Unikanie dosalania potraw podczas spożywania posiłków;
- Zwracanie uwagi na zawartość sodu w kupowanych przez siebie produktach.
Po trzecie: W swojej codziennej diecie powinieneś dążyć do zwiększenia ilości spożywanego potasu (znajdziesz go przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach);
Po czwarte: Pamiętaj o ograniczeniu spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się głównie w tłustych mięsach oraz produktach typu fast-food;
Po piąte: Wprowadź do swojej diety spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie obniżają poziom trójglicerydów we krwi, a ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne. Niniejsze kwasy tłuszczowe znajdziesz głownie w olejach roślinnych (np. w oleju rzepakowym lub w oliwie z oliwek);
Po szóste: Wprowadź do swojej diety produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Spożywaj je najlepiej w 2 lub w 3 porcjach dziennie, na przykład w formie jogurtu naturalnego, kefiru lub twarogu;
Po siódme: Zadbaj o to, aby w Twojej diecie pojawiło się pięć, a przynajmniej cztery porcje świeżych warzyw i owoców dziennie. Staraj się komponować posiłki w ten sposób, aby warzywa i owoce stanowiły przynajmniej 50% Twojego talerza;
Po ósme: Unikaj częstego spożywania mocnej kawy i herbaty (wypijaj maksymalnie 2-3 filiżanki kawy dziennie);
Po dziewiąte: Unikaj częstego spożywania alkoholu i całkowicie zrezygnuj z palenia papierosów;
Po dziesiąte: Pamiętaj o tym, aby aktywność fizyczna stanowiła ważny element Twojej codzienności.