Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I dlaczego warto wprowadzić je do naszej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat borówek amerykańskich znajdziesz w dalszej części tekstu.
Zbliżające się lato zaowocowało pojawieniem się soczystych i pełnych witamin borówek na sklepowych półkach. Niniejsze owoce są nie tylko niezwykle smaczne, ale również stanowią niezrównaną skarbnicę składników odżywczych. I chociaż ich właściwości zdrowotne docenione zostały dopiero z początkiem XX stulecia, dzisiaj mamy już pewność, że spożywanie borówek amerykańskich może pozytywnie wpłynąć zarówno na funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego, jak również na zwiększenie zdolności do zapamiętywania i koncentracji.
Borówki – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?
Borówka amerykańska (nazywana również borówką wysoką) należy do tej samej rodziny owoców, co nasze polskie, leśne jagody. Różnią się one jednak pod względem smaku, wielkości oraz niektórych właściwości zdrowotnych. Niniejsze owoce, choć są niewielkie, skrywają w sobie niezrównaną ilość wartościowych składników odżywczych. Ponadto, dzięki niskiej wartości kalorycznej oraz niewielkiemu indeksowi glikemicznemu, są szczególnie cenione przez osoby dbające o wygląd swojej sylwetki, jak również przez pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
W 100 gramach niniejszych owoców znajdziemy zaledwie 57 kalorii oraz 2,4 grama błonnika, 0,33 grama tłuszczu i 14,49 gramów węglowodanów (w tym 9,96 cukrów prostych). Dodatkowo, w borówkach amerykańskich znajdują się:
Cenne witaminy, w tym:
- Witamina C;
- Witaminy z grupy B (tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy);
- Witamina A, E oraz K (witaminy rozpuszczalne w tłuszczach).
Niezbędne minerały, w tym:
- Wapń;
- Żelazo;
- Magnez;
- Fosfor;
- Potas;
- Sód; oraz
- Cynk.
Borówki – poznaj ich najważniejsze właściwości zdrowotne
Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych, borówka amerykańska wykazuje szereg cennych właściwości, które mogą przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia. Za sprawą przeciwutleniaczy, są one w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów oraz miażdżycy. Ponadto, niniejsze owoce doskonale sprawdzają się podczas walki z uporczywą biegunką, skutecznie zwalczając jej objawy w krótkim czasie. Dzięki bogatej zawartości kwasu foliowego, spożywanie borówek w okresie ciąży może przyczynić się do wspomożenia prawidłowego rozwoju płodu oraz do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów szyjki macicy w przyszłości. Ważną informację stanowi również fakt, iż te niewielkie owoce mogą stanowić cenny element diety, która ma na celu wsparcie naszego narządu wzroku (w szczególności plamki żółtej). Borówki zalecane są również pacjentom, którzy zmagają się z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu (LDL) we krwi oraz osobom, które w najbliższym czasie pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Borówki – jak wykorzystać je w naszej kuchni?
Borówki amerykańskie znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Mogą stanowić zarówno doskonałą formę przekąski między posiłkami, jak i świetnie sprawdzić się w roli zdrowego dodatku do słodkich deserów. W upalne dni, warto wykorzystać niniejsze owoce do przygotowania orzeźwiającego koktajlu. Wystarczy garść świeżych borówek, kilka dużych truskawek, pół szklanki mleka sojowego lub ryżowego, parę kostek lodu i dwa liście mięty, aby w kilka chwil, przy pomocy blendera przygotować pełnowartościowy koktajl.
Borówki amerykańskie – zastosowanie w pielęgnacji
Dzięki bogatej zawartości cennych antyoksydantów oraz witamin, borówki mogą stanowić doskonałą podstawę odżywczej maseczki do pielęgnacji twarzy. Wystarczy zblendować je z odrobiną jogurtu naturalnego oraz płatków owsianych, a następnie położyć na twarz i spłukać po 20 minutach.