Jak przygotować pyszne i zdrowe, domowe batony? I czy można zrobić to bez dodatku białego cukru? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w poniższym artykule!
Baton musli to doskonała forma drugiego śniadania lub przekąski między posiłkami. Niestety, większość produktów dostępnych na sklepowych półach, obfituje w cukier i nadmierną ilość tłuszczu oraz polepszaczy smaku. Na szczęście, istnieje prosty sposób na przygotowanie przepysznych batonów w domowej kuchni. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy trzy proste przepisy, dzięki którym w zaledwie kilkanaście minut stworzysz smaczną i pełną zdrowia przekąskę dla wszystkich domowników!
Przepis nr 1. Batony musli z dodatkiem chrupiących orzechów i czekolady
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 70 gramów płatków owsianych (typu górskiego);
- 30 gramów pokruszonych płatków kukurydzianych;
- 50 gramów pokruszonych orzechów nerkowca;
- 6 kostek gorzkiej czekolady;
- 3 łyżek miodu gryczanego.
Jak przygotować batony musli z dodatkiem chrupiących orzechów i czekolady?
Krok I: Płatki owsiane oraz pokruszone orzechy nerkowca podsmaż przez chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie przesyp je do wysokiej miski;
Krok II: Czekoladę, przy pomocy noża, pokrój na drobne kawałki i dodaj ją do płatków;
Krok III: Na koniec, dodaj do składników miód gryczany tak, aby połączył składniki;
Krok IV: Przełóż gotową masę do małej blaszki (najlepiej keksówki) i włóż ją do lodówki na około 2-3 godziny;
Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, przy pomocy noża, pokrój uzyskaną masę na batoniki o dowolnej szerokości.
UWAGA! Gotowe batoniku przechowuj w szklanym pojemniku (np. w słoiku) w suchym miejscu.
Przepis nr 2. Batony musli z dodatkiem suszonych owoców
Jakich składników potrzebujesz?
- 70 gramów płatków owsianych;
- 30 gramów płatków jaglanych;
- 25 gramów posiekanych rodzynek;
- 25 gramów posiekanych daktyli suszonych;
- 25 gramów posiekanych wiśni suszonych;
- 25 gramów posiekanych moreli suszonych;
- Garści nasion słonecznika;
- 3 łyżek syropu daktylowego;
- 3 łyżek gęstego mleka kokosowego;
- Łyżki mąki migdałowej.
Jak przygotować batony musli z dodatkiem suszonych owoców?
Krok I: Płatki oraz mąkę przesyp do jednej miski, a następnie dodaj do nich posiekane owoce suszone;
Krok II: Do składników dodaj ziarna słonecznika oraz syrop daktylowy;
Krok III: Na koniec, dodaj do całości gęste mleko kokosowe;
Krok IV: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie (przy pomocy dłoni) uformuj batoniki o dowolnej wielkości i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batoniki przez około 15-20 minut.
UWAGA! Jeśli masz na to ochotę, do przygotowania niniejszych batoników możesz użyć również innych, suszonych owoców (np. bananów lub śliwek).
Przepis nr 3. Batony musli z dodatkiem wiórków kokosowych
Jakich składników potrzebujesz?
- 100 gramów płatków owsianych;
- 50 gramów wiórków kokosowych;
- 3 łyżek mąki kokosowej;
- 100 gramów oleju kokosowego;
- Tabliczki gorzkiej czekolady.
Jak przygotować batony musli z dodatkiem wiórków kokosowych?
Krok I: Zarówno płatki, jak i wiórki kokosowe upraż na patelni bez tłuszczu, a następnie przesyp je do miski;
Krok II: Roztop olej kokosowy i poczekaj aż wystygnie, aby po chwili dodać go do uprażonych składników;
Krok III: Wymieszaj całość przy pomocy łyżki, a następnie dodaj odrobinę mąki kokosowej;
Krok IV: Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem keksówki;
Krok V: Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie polej nią masę w keksówce;
Krok VI: Gotową masę przełóż do lodówki na około 3-4 godziny, a następnie (przy pomocy noża) pokrój ją na batony o dowolnej szerokości.
UWAGA! Jeśli masz na to ochotę, zamiast gorzkiej czekolady, możesz użyć mlecznej.
Życzymy Smacznego!