Poznaj przepis na pyszne i zdrowe batony musli!

Jak przygotować pyszne i zdrowe, domowe batony? I czy można zrobić to bez dodatku białego cukru? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w poniższym artykule!

Baton musli to doskonała forma drugiego śniadania lub przekąski między posiłkami. Niestety, większość produktów dostępnych na sklepowych półach, obfituje w cukier i nadmierną ilość tłuszczu oraz polepszaczy smaku. Na szczęście, istnieje prosty sposób na przygotowanie przepysznych batonów w domowej kuchni. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy trzy proste przepisy, dzięki którym w zaledwie kilkanaście minut stworzysz smaczną i pełną zdrowia przekąskę dla wszystkich domowników!

Przepis nr 1. Batony musli z dodatkiem chrupiących orzechów i czekolady

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować batony musli z dodatkiem chrupiących orzechów i czekolady?

Krok I: Płatki owsiane oraz pokruszone orzechy nerkowca podsmaż przez chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie przesyp je do wysokiej miski;

Krok II: Czekoladę, przy pomocy noża, pokrój na drobne kawałki i dodaj ją do płatków;

Krok III: Na koniec, dodaj do składników miód gryczany tak, aby połączył składniki;

Krok IV: Przełóż gotową masę do małej blaszki (najlepiej keksówki) i włóż ją do lodówki na około 2-3 godziny;

Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, przy pomocy noża, pokrój uzyskaną masę na batoniki o dowolnej szerokości.

UWAGA! Gotowe batoniku przechowuj w szklanym pojemniku (np. w słoiku) w suchym miejscu.

Przepis nr 2. Batony musli z dodatkiem suszonych owoców

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować batony musli z dodatkiem suszonych owoców?

Krok I: Płatki oraz mąkę przesyp do jednej miski, a następnie dodaj do nich posiekane owoce suszone;

Krok II: Do składników dodaj ziarna słonecznika oraz syrop daktylowy;

Krok III: Na koniec, dodaj do całości gęste mleko kokosowe;

Krok IV: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie (przy pomocy dłoni) uformuj batoniki o dowolnej wielkości i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;

Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batoniki przez około 15-20 minut.

UWAGA! Jeśli masz na to ochotę, do przygotowania niniejszych batoników możesz użyć również innych, suszonych owoców (np. bananów lub śliwek).

Przepis nr 3. Batony musli z dodatkiem wiórków kokosowych

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować batony musli z dodatkiem wiórków kokosowych?

Krok I: Zarówno płatki, jak i wiórki kokosowe upraż na patelni bez tłuszczu, a następnie przesyp je do miski;

Krok II: Roztop olej kokosowy i poczekaj aż wystygnie, aby po chwili dodać go do uprażonych składników;

Krok III: Wymieszaj całość przy pomocy łyżki, a następnie dodaj odrobinę mąki kokosowej;

Krok IV: Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem keksówki;

Krok V: Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie polej nią masę w keksówce;

Krok VI: Gotową masę przełóż do lodówki na około 3-4 godziny, a następnie (przy pomocy noża) pokrój ją na batony o dowolnej szerokości.

UWAGA! Jeśli masz na to ochotę, zamiast gorzkiej czekolady, możesz użyć mlecznej.

Życzymy Smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *