Czy często zastanawiasz się jak przygotować smaczny i pożywny obiad w niecałą godzinę? My znamy na to sposób! W poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie garść inspiracji kulinarnych oraz kilka prostych przepisów na przepyszne i pełne zdrowia dania z ryżem w roli głównej.
Z tego artykułu dowiesz się
- Dlaczego warto jeść ryż brązowy;
- Jak przyrządzić ryż z ananasem;
- Jak przygotować szybkie danie z ryżem „na ostro”;
- Jak przyrządzić pełen zdrowia „lunchbox” z ryżem w roli głównej.
Dlaczego warto jeść ryż brązowy?
Ryż brązowy stanowi nie tylko smaczny, ale przede wszystkim pełen wartościowych składników odżywczych element zdrowej diety. W odróżnieniu od białego ryżu, w tym brązowym jesteśmy w stanie znaleźć wszystko to co dla nas najcenniejsze (łuskę, bielmo oraz zarodek). Brązowa odmiana ryżu jest twarda i wolniej się trawi w naszym organizmie. Ponadto, zawiera w sobie więcej białka oraz składników mineralnych, a jego indeks glikemiczny jest równy 50. Dlatego też, ryż brązowy możemy śmiało uznać za cenne źródło wartościowych węglowodanów, które stanowią podstawę zrównoważonej diety, opartej o zasady zdrowego odżywiania.
Jak przyrządzić aromatyczny ryż z ananasem?
Jeśli jesteś zwolennikiem słodko-słonych połączeń kulinarnych, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Jakich składników potrzebujesz? (DUŻA PORCJA)
- 1 szklanki ryżu brązowego;
- 30g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę;
- 1 cebuli czerwonej;
- 1 papryki czerwonej;
- 3 pokrojonych w kostkę pomidorów (lub jednej puszki pomidorów krojonych);
- 100g piersi z kurczaka;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżek przecieru pomidorowego;
- 1 łyżki kurkumy;
- 1 łyżki suszonej natki pietruszki;
- ½ łyżeczki ostrej papryki;
- 1 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
Krok I: Ryż brązowy ugotuj na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Krok II: Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski;
Krok III: Cebulę czerwoną obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie pióra i wymieszaj ją z pokrojonym kurczakiem;
Krok IV: Posiekaj paprykę czerwoną w cienkie paski;
Krok V: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią pokrojonego kurczaka z cebulką oraz paprykę;
Krok VI: Po upływie kilku minut, dodaj na patelnię pokrojonego ananasa oraz pomidory;
Krok VII: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, kurkumę, natkę pietruszki, miód oraz paprykę ostrą;
Krok VIII: Przecier z przyprawami dodaj na patelnię i wymieszaj całość;
Krok IX: Pozostaw wszystkie składniki na patelni przez około 5-10 minut, tak aby odparowała większość wody;
Krok X: Przełóż ryż na talerz i polej go przygotowanym sosem.
Jak przygotować szybkie danie z ryżem „na ostro”?
Jeśli nie jest Ci straszny smak ostrej papryki, poniższy przepis może się okazać dla Ciebie prawdziwym strzałem w dziesiątkę!
Jakich składników potrzebujesz?
- 50g ugotowanego ryżu brązowego;
- 1 papryki zielonej;
- ¼ małej papryki chili;
- 20g konserwowej fasoli czerwonej;
- 2 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki;
- 1 szalotki;
- 1 łyżki oleju rzepakowego;
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżki papryki słodkiej.
Sposób przygotowania:
Krok I: Szalotkę oraz paprykę zieloną pokrój w kostkę;
Krok II: Załóż gumowe rękawiczki kuchenne i pokrój w drobną kostkę papryczkę chili;
Krok III: Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką;
Krok IV: Na patelnię dodaj ugotowany ryż oraz opłukaną wcześniej fasolę;
Krok V: Przypraw całość słodką papryką i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego;
Krok VI: Na koniec posyp całość świeżą natką pietruszki i przełóż na talerz.
Jak przyrządzić pełen zdrowia „lunchbox” z ryżem w roli głównej?
W ciągu pełnego zajęć dnia, ciężko jest nam znaleźć chwilę na ugotowanie pożywnego posiłku. Na szczęście znamy sposób na to, jak przygotować smaczny i pełen zdrowia lunchbox w zaledwie kilkanaście minut.
Jakich składników potrzebujesz?
- 50g ugotowanego ryżu brązowego;
- ½ papryki czerwonej;
- Garści oliwek zielonych;
- 6 pomidorków koktajlowych;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- Szczypty bazylii;
- ½ łyżeczki miodu;
- ½ łyżeczki soku z cytryny lub limonki.
Sposób przygotowania:
Krok I: Paprykę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski;
Krok II: Oliwki pokrój w drobne krążki i dodaj do papryki;
Krok III: Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do pozostałych warzyw;
Krok IV: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: oliwę, sok z cytryny, bazylię oraz miód;
Krok V: Do pokrojonych warzyw dodaj ugotowany ryż, polej całość sosem i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas dania sprawią, że ryż brązowy zagości w Twojej kuchni na dłużej!