Jak przygotować pyszną tartę bez glutenu? I dlaczego warto dodać do niej wiśnie? Odpowiedzi na te pytania oraz sezonowe inspiracje kulinarne na lato 2019 znajdziesz w poniższym artykule!
Wakacje to idealny moment na przygotowanie aromatycznych wypieków z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Krucha tarta z wiśniami to nasza propozycja na nadchodzący tydzień. Dlatego też, już teraz przygotuj wszystkie niezbędne składniki i zabierz się za pieczenie pysznego ciasta, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim.
Dlaczego warto jeść wiśnie?
Mimo faktu, iż aż w 82% składają się z wody, wiśnie stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W 100 gramach niniejszych owoców znajdziemy między innymi: 50 kalorii; 1 gram białka; zaledwie 0,30 grama tłuszczu; blisko 12,18 gramów węglowodanów oraz 1,6 grama błonnika. Ponadto, wiśnie są w stanie dostarczyć do naszego organizmu:
Cenne witaminy, takie jak:
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (w tym: witamina B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina);
- Witamina C;
- Witamina A;
- Witamina K.
Niezbędne minerały, takie jak:
- Potas (aż 173 miligramy);
- Wapń;
- Fosfor;
- Magnez;
- Sód;
- Żelazo;
- Cynk.
Regularne spożywanie niniejszych owoców może przyczynić się do ochrony naszego układu sercowo-naczyniowego, jak również zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Ciekawą informację stanowi również fakt, iż picie naturalnego soku z wiśni może przyczynić się do zwalczania problemu bezsenności.
Jak przygotować pyszną tartę bezglutenową z dodatkiem wiśni?
Przygotowanie niniejszego ciasta, choć wcale nie jest takie trudne, wymaga od nas odrobiny czasu. Niemniej jednak, jego wyjątkowy smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek.
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania ciasta?
- 2 dużych jajek;
- 140 gramów 100% masła;
- 160 gramów mąki ryżowej;
- 50 gramów mąki ziemniaczanej;
- 50 gramów mąki z amarantusa;
- 60 gramów ksylitolu;
- 300 gramów świeżych wiśni (bez pestek);
- Kilka łyżek domowego dżemu z porzeczki.
Sposób przygotowania
Krok I: Do wysokiej miski przesyp mąkę (wszystkie wyżej wymienione rodzaje), ksylitol oraz pokrojone w kostkę zimne masło;
Krok II: Przy pomocy dłoni rozetrzyj mąkę z masłem, a następnie dodaj jajka i zagnieć ciasto;
Krok III: Ulep z ciasta kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na około 45-60 minut;
Krok IV: Formę do tarty (o średnicy około 34 cm) wyłóż papierem do pieczenia;
Krok V: Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty, następnie nakłuj całość widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku (temperatura 180oC) przez około 10-12 minut;
Krok VI: Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i posmaruj dżemem, na wierzchu ułóż wiśnie i posyp całość 3 łyżeczkami ksylitolu;
Krok VII: Następnie włóż ciasto do piekarnika na kolejne 10-15 minut;
Krok VIII: Kiedy ciasto będzie już gotowe, możesz udekorować je świeżymi liśćmi mięty.
Życzymy smacznego!