Poznaj przepis na pyszny Żurek Wielkanocny w nieco odchudzonej wersji!

Jak ugotować pyszny, Wielkanocny Żurek w nieco odchudzonej wersji? I jak przygotować prawdziwy zakwas do świątecznej zupy w tradycyjnym wydaniu? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu!

Żurek na prawdziwym zakwasie, to obok świątecznego mazurka, białej kiełbasy i jajek w majonezie, jedno z tradycyjnych, wielkanocnych dań. Niemniej jednak, większość tych potraw, mimo iż jest niezwykle pyszna, stanowi spore wyzwanie dla naszego układu pokarmowego. Dlatego też, w trosce o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych, przygotowaliśmy prosty przepis na Wielkanocny Żurek w nieco odchudzonej wersji.

Jak przygotować zakwas na tradycyjny Żurek Wielkanocny?

Dobry zakwas to bez wątpienia podstawa udanego żurku. Mimo, iż w dzisiejszych czasach z łatwością możemy nabyć go na sklepowych półkach, warto przygotować go samodzielne, co najmniej na cztery dni przed planowanym gotowaniem żuru. Jak się za to zabrać?

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować zakwas?

  • 10 dag razowej mąki żytniej;
  • 0,5 l przegotowanej, letniej wody;
  • 1 piętki chleba razowego (najlepiej na zakwasie);
  • 2 ząbków czosnku.

Jak przygotować zakwas na Żurek?

Krok I: Mąkę żytnią wymieszaj razem z letnią wodą, a następnie dodaj do nich dwa ząbki czosnku oraz piętkę chleba razowego;

Krok II: Całość przelej do wysokiego słoika i pozostaw go w ciepłym miejscu (np. na parapecie w kuchni) na około 4 -5 dni.

UWAGA! Jeśli na zakwasie pojawi się kożuch, usuń go przy pomocy sitka lub szumówki.

Krok III: Gotowy zakwas przelej do szklanej butelki i szczelnie go zamknij. Pamiętaj również, aby przechowywać go nie dłużej niż 2 tygodnie, najlepiej w chłodnym miejscu (np. w lodówce).

Czas na Żurek Wielkanocny!

Uwielbiasz Świąteczny Żurek, ale obawiasz się, że źle wpłynie on na wygląd Twojej sylwetki? Nie martw się! Poniżej znajdziesz prosty przepis na tę tradycyjną zupę w nieco odchudzonej wersji.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować Wielkanocny Żurek?

  • Około 1 l maślanki;
  • 150 ml mleka;
  • Około 400 gramów wędzonej piersi z kurczaka (lub indyka);
  • 1 dużej cebuli (białej);
  • 3-4 ząbków czosnku;
  • Pół łyżki oliwy z oliwek;
  • Garści suszonych kurek;
  • Szczypty soli i pieprzu do smaku;
  • 3 liści laurowych;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • Szczypty majeranku;
  • Garści świeżych kiełków rzeżuchy (do dekoracji).

Jak przygotować Wielkanocny Żurek w wersji FIT?

Krok I: Mleko, razem z maślanką, zagotuj na małym ogniu, aż do momentu, w którym pojawią się wyraźne grudki;

Krok II: Oddziel grudki od mleka i maślanki, przy pomocy drobnego sitka lub gęstej gazy. Następnie dopraw uzyskany wywar przy pomocy liści laurowych, suszonych grzybów oraz ziela angielskiego;

Krok III: Ponownie podgrzej wywar razem z przyprawami;

Krok IV: Drobno posiekaną cebulkę oraz wyciśnięty czosnek podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich pokrojoną w kostkę wędzoną pierś z kurczaka (lub indyka);

Krok V: Dodaj całość do wywaru i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu;

Krok VI: Na koniec, przypraw zupę majerankiem.

Nasza rada! Podawaj żurek z jajkiem w koszulce i udekoruj go świeżymi kiełkami rzeżuchy. Dzięki temu nabierze on odświętnego charakteru.

Życzymy Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.