Poznaj sposób na pyszne placuszki warzywne w trzech odsłonach!

Zastanawiasz się jak przyrządzić smaczną i zdrową kolację dla siebie i  swoich najbliższych? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i jajecznica? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy klika prostych przepisów na to jak w szybkim czasie zrobić pełne warzyw placuszki, które skrywają w sobie całą masę warzyw, a przy tym cennych witamin i minerałów. Oto nasze propozycje!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować szybkie placuszki z cukinii;
  • Jak przyrządzić chrupkie placuszki ziemniaczano-marchewkowe;
  • Jak przygotować pożywne placuszki z dyni;

Jak przygotować szybkie placuszki z cukinii?

Placki z cukinii to idealna propozycja na jesienną kolację lub obiad. Wystarczy niespełna godzina, aby cieszyć się ich pełnym warzyw smakiem i aromatem.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 dużej cukinii;
  • 1 papryki czerwonej;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 1 jajka;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty papryki ostrej;
  • 3 łyżeczek posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Krok I: Cukinię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odsącz z niej nadmiar wody;

Krok II: Paprykę oraz cebulę czerwoną posiekaj w bardzo drobną kostkę i dodaj je do startej cukinii;

Krok III: Do warzyw dodaj jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj do niej odrobinę mąki pszennej);

Krok IV: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok V: Przy pomocy dużej łyżki uformuj placuszki z cukinii na blaszce;

Krok VI: Wstaw placuszki do rozgrzanego piekarnika, piecz je przez około 10 minut, a następnie obróć na drugą stronę i piecz je przez następne 10-12 minut.

Nasza propozycja! Podaj placuszki warzywne w towarzystwie pomidorków koktajlowych oraz delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego.

Jak przyrządzić chrupkie placuszki ziemniaczano-marchewkowe?

Prawie każdy z nas jadł w swoim życiu placki ziemniaczane. Teraz pora na ich nieco inną odsłonę, która świetnie sprawdzi się w roli dodatku do pożywnej zupy lub samodzielnego dania.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Ziemniaki oraz marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach;

Krok II: Cebulę drobno posiekaj i dodaj do startych warzyw;

Krok III: Do warzyw dodaj jajko, przyprawy oraz odrobinę mąki, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała gęsta masa;

Krok IV: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie usmaż na niej placuszki na złoty kolor.

Nasza rada! Placuszki ziemniaczano-marchewkowe podawaj w towarzystwie kiełków brokułu oraz delikatnej salsy pomidorowej.

Jak przygotować pożywne placuszki z dyni?

Placuszki z dyni charakteryzują się wyjątkowym, jesiennym smakiem. Możemy podawać je zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Oto nasza propozycja!

Jakich składników potrzebujesz?

  • 500g obranej (i pozbawionej pestek) dyni;
  • ¾ szklanki mąki pszennej;
  • 1 dużej łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 60 ml jogurtu naturalnego;
  • Szczypty cynamonu;
  • Odrobiny oleju rzepakowego do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dynię rozdrobnij na jednolitą masę przy pomocy blendera;

Krok II: Do rozdrobnionej dyni dodaj mąkę, przyprawy oraz jogurt, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

Krok III: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie usmaż na nim placuszki na złoty kolor.

Nasza rada! Placuszki z dyni podaj w towarzystwie syropu klonowego lub wybranego miodu.

Podsumowanie

Placki warzywne to nie tylko doskonały pomysł na kolację, ale również smaczną przekąskę między głównymi posiłkami. W okresie jesiennym warto wykorzystać do ich przygotowania pełne witamin warzywa sezonowe, takie jak cukinia lub dynia. Mamy nadzieję, że nasze przepisy przypadły Ci do gustu i już dziś przyrządzisz smaczne placuszki warzywne dla siebie i Twoich bliskich.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.