Zastanawiasz się jak przyrządzić smaczną i zdrową kolację dla siebie i swoich najbliższych? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i jajecznica? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy klika prostych przepisów na to jak w szybkim czasie zrobić pełne warzyw placuszki, które skrywają w sobie całą masę warzyw, a przy tym cennych witamin i minerałów. Oto nasze propozycje!
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować szybkie placuszki z cukinii;
- Jak przyrządzić chrupkie placuszki ziemniaczano-marchewkowe;
- Jak przygotować pożywne placuszki z dyni;
Jak przygotować szybkie placuszki z cukinii?
Placki z cukinii to idealna propozycja na jesienną kolację lub obiad. Wystarczy niespełna godzina, aby cieszyć się ich pełnym warzyw smakiem i aromatem.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 dużej cukinii;
- 1 papryki czerwonej;
- 1 cebuli czerwonej;
- 1 jajka;
- Szczypty soli;
- Szczypty papryki ostrej;
- 3 łyżeczek posiekanej natki pietruszki;
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Krok I: Cukinię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odsącz z niej nadmiar wody;
Krok II: Paprykę oraz cebulę czerwoną posiekaj w bardzo drobną kostkę i dodaj je do startej cukinii;
Krok III: Do warzyw dodaj jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj do niej odrobinę mąki pszennej);
Krok IV: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok V: Przy pomocy dużej łyżki uformuj placuszki z cukinii na blaszce;
Krok VI: Wstaw placuszki do rozgrzanego piekarnika, piecz je przez około 10 minut, a następnie obróć na drugą stronę i piecz je przez następne 10-12 minut.
Nasza propozycja! Podaj placuszki warzywne w towarzystwie pomidorków koktajlowych oraz delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego.
Jak przyrządzić chrupkie placuszki ziemniaczano-marchewkowe?
Prawie każdy z nas jadł w swoim życiu placki ziemniaczane. Teraz pora na ich nieco inną odsłonę, która świetnie sprawdzi się w roli dodatku do pożywnej zupy lub samodzielnego dania.
Jakich składników potrzebujesz?
- 5 młodych ziemniaków;
- 3 dużych marchwi;
- 1 cebuli;
- Szczypty pieprzu;
- Szczypty soli;
- Łyżki mąki pszennej;
- 1 jajka;
- Odrobiny oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
Krok I: Ziemniaki oraz marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
Krok II: Cebulę drobno posiekaj i dodaj do startych warzyw;
Krok III: Do warzyw dodaj jajko, przyprawy oraz odrobinę mąki, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała gęsta masa;
Krok IV: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie usmaż na niej placuszki na złoty kolor.
Nasza rada! Placuszki ziemniaczano-marchewkowe podawaj w towarzystwie kiełków brokułu oraz delikatnej salsy pomidorowej.
Jak przygotować pożywne placuszki z dyni?
Placuszki z dyni charakteryzują się wyjątkowym, jesiennym smakiem. Możemy podawać je zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Oto nasza propozycja!
Jakich składników potrzebujesz?
- 500g obranej (i pozbawionej pestek) dyni;
- ¾ szklanki mąki pszennej;
- 1 dużej łyżki mąki ziemniaczanej;
- 60 ml jogurtu naturalnego;
- Szczypty cynamonu;
- Odrobiny oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
Krok I: Dynię rozdrobnij na jednolitą masę przy pomocy blendera;
Krok II: Do rozdrobnionej dyni dodaj mąkę, przyprawy oraz jogurt, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
Krok III: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie usmaż na nim placuszki na złoty kolor.
Nasza rada! Placuszki z dyni podaj w towarzystwie syropu klonowego lub wybranego miodu.
Podsumowanie
Placki warzywne to nie tylko doskonały pomysł na kolację, ale również smaczną przekąskę między głównymi posiłkami. W okresie jesiennym warto wykorzystać do ich przygotowania pełne witamin warzywa sezonowe, takie jak cukinia lub dynia. Mamy nadzieję, że nasze przepisy przypadły Ci do gustu i już dziś przyrządzisz smaczne placuszki warzywne dla siebie i Twoich bliskich.