Jakie są największe zalety i wady popularnych diet odchudzających? I czy w ogóle warto je stosować w celu osiągnięcia wymarzonej wagi? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
O zbawiennych skutkach diet odchudzających mówi się często. Jednakże, rzadko słyszy się o ich negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Efekt jojo, zaburzenia gospodarki elektrolitowej i częste bóle głowy, to tylko niektóre z konsekwencji jakie może nieść ze sobą nieumiejętne korzystanie ze wskazówek modnych diet odchudzających. Dlatego też, w poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie trzech najpopularniejszych diet wraz z rzetelnym przedstawieniem zarówno ich największych zalet, jak i wad. Mamy nadzieję, że dzięki temu łatwiej będzie Ci wybrać odpowiednią dietę.
Dieta Dukana – najważniejsze informacje
Dieta Dukana jest znana większości z nas. Kto jej nie stosował, z pewnością o niej słyszał, albowiem jeszcze kilka lat temu stanowiła ona prawdziwy hit i zachwalana była przez znane osobistości ze świata filmu i telewizji. Na czym polegają zasady niniejszej diety?
Dieta Dukana (opracowana przez francuskiego dietetyka) polega na spożywaniu produktów wysokobiałkowych i podzielona jest na 4 główne fazy.
I FAZA – uwzględnia spożywaniu wyłącznie tych produktów, które są źródłem białka zwierzęcego;
II FAZA – polega na pięciodniowych, naprzemiennych cyklach uwzględniających spożywanie produktów białkowych i warzyw oraz wyłącznie produktów białkowych. W niniejszej fazie nie powinno spożywać się warzyw zawierających skrobię (na przykład: roślin strączkowych i ziemniaków);
III FAZA – rozpoczyna się wtedy, gdy uzyskujemy pożądaną masę ciała, a jej zadaniem jest osiągnięcie jej stabilizacji. W tym czasie dozwolone jest spożywanie produktów z dwóch poprzednich etapów.
IV FAZA – powinna trwać całe życia i zakłada stosowanie zasad zrównoważonej diety przez 6 dni w tygodniu oraz przez jeden dzień spożywanie wyłącznie produktów z pierwszej fazy.
Najważniejsze zalety diety Dukana:
– łatwość stosowania (proste zasady, nie ma potrzeby liczenia kalorii);
– szybka redukcja masy ciała.
Największe wady diety Dukana:
– spożywania nadmiernych ilości białka może doprowadzić do zakwaszenia organizmu;
– brak różnorodności w stosowanej diecie może doprowadzić do poważnych niedoborów witamin;
– przyswajanie małych ilość węglowodanów może doprowadzić do ogólnego osłabienia organizmu;
– brak błonnika w stosowanej diecie odpowiedzialny jest za powstawanie bolesnych zaparć.
Dieta Kopenhaska – jak działa?
Dieta kopenhaska trwa zaledwie 13 dni i polega na regularnym spożywaniu trzech, ustalonych z góry posiłków dziennie. W menu niniejszej diety znajdziemy przede wszystkim chude mięso, jajka, świeże warzywa oraz niewielkie ilości owoców. Ze swojego jadłospisu należy jednak wyeliminować wszelkie produkty zbożowe, alkohol i słodycze.
Największe zalety diety kopenhaskiej
– dzięki diecie możliwa staja się znacząca redukcja masy ciała w krótkim czasie;
– posiłki wymagane w niniejszej diecie są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Najważniejsze wady diety kopenhaskiej
– dieta obarczona jest wysokim ryzykiem wystąpienia efektu jojo;
– stosowanie niniejszej diety dłużej niż przez wskazany okres czasu (13 dni) może doprowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia;
– zasady diety kopenhaskiej są bardzo rygorystyczne i trudne do przestrzegania.
Dieta Cambridge – poznaj jej wady i zalety
Niniejsza dieta zakłada spożywanie produktów w specjalnie przygotowanej, sproszkowanej formie. Cechuje się niską kalorycznością, która w przypadku mężczyzn wynosi około 550 kalorii dziennie, a w przypadku kobiet zaledwie 400 kalorii.
Główne zalety diety Cambridge
– szybka redukcja masy ciała;
– możliwość obniżenia nadmiernego poziomu złego cholesterolu oraz glukozy we krwi;
Największe wady diety Cambridge
– duże ryzyko wystąpienia efektu jojo;
– spowolnienie metabolizmu poprzez dostarczanie do organizmu niewielkich ilości kalorii;
– efekty uboczne, takie jak: bóle głowy, częste biegunki i zwiększona potrzeba oddawania moczu.
UWAGA! Stosowanie niniejszej diety należy bezwzględnie skonsultować z zaufany lekarzem lub dietetykiem.