Poznaj zalety młodego jęczmienia!

Młody jęczmień stał się popularny na całym świecie, sięgnęły już po niego największe gwiazdy Hollywood. Jego wartość docenia coraz więcej osób, którym naprawdę zależy na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, a nie tylko podążeniu za aktualnymi modami żywieniowymi.

Właściwości młodego jęczmienia
Młody jęczmień znany był już w starożytności, a ówcześni wojownicy używali go, jako wzmacniającej odżywki. Szczególne właściwości wykazywał proszek z młodego jęczmienia (który wykorzystuje się również dzisiaj). To on działał jak energetyk i zwany był „zieloną krwią”.
Faktem jest, że napój przyrządzony z proszku młodego jęczmienia to ogrom witamin, minerałów i dobroczynnych enzymów. W jego skład wchodzą naturalne witaminy C, E, B1, B2, B6, Beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, selen i krzem.
Dużą zaletą młodego jęczmienia jest wysoka zawartość chlorofilu, który posiada skład zbliżony do hemoglobiny. Ponadto młody jęczmień zawiera antyoksydant, który przeciwdziała wolnym rodnikom (to działanie jest aż 500 razy większe, niż w przypadku witaminy E). Wolne rodniki są odpowiedzialne za starzenie się komórek w organizmie, przyczyniają się również do powstawania licznych chorób – Parkinsona, astmy oskrzelowej i niektórych nowotworów.
Młody jęczmień wykazuje działanie zasadotwórcze, dzięki czemu może okazać się przydatny w walce z zakwaszeniem organizmu. Do zakwaszenia może dojść np. po zjedzeniu mięsa czy białego pieczywa, które są produktami kwasotwórczymi.

jeczmien-klosy

Jak stosować?
Młody jęczmień nie nadaje się do spożycia na surowo. Ma on formę ususzonego i sproszkowanego soku z młodych liści jęczmienia. Przed spożyciem należy zmieszać go z wodą. Jęczmień kiedy jest młody zawiera wszystkie właściwości dojrzalej rośliny, które jednak są dużo bardziej skoncentrowane (mają więcej cennych witamin, które wraz ze wzrostem roślina zużywa). Młody jęczmień w czasie uprawy nie jest modyfikowany genetycznie, a preparaty z jego dodatkiem są wolne od konserwantów, barwników i aromatów.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.