Encyklopedia zdrowej żywności, czyli produkty zdrowotne i suplementy diety, po które powinno się sięgać każdego dnia. Pozwalają one zachować zdrowie i urodę na długie lata. Niektóre z nich dopiero zdobywają popularność, inne są powszechnie znane. Sprawdźcie, czego jeszcze o nich nie wiecie i dlaczego warto po nie sięgać…
Agar, czyli zdrowy zamiennik żelatyny. Ma postać wysuszonego proszku, który jest używany w kuchni, jako substancja żelująca. Agar praktycznie nie zawiera kalorii i ma kleistą konsystencję, przez co wspomaga proces trawienia i jest bezpieczny dla żołądka.
Błonnik pokarmowy, czyli naturalny składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż. Bez niego nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Błonnik nazywany jest też włóknikiem. Zwiększa wydalanie tłuszczów, usprawnia metabolizm i zapobiega cukrzycy. Chroni też przed nadwagą i chorobami układu pokarmowego.
Ciecierzyca, czyli roślina z rodziny bobowatych. Nazywana jest też cieciorką, lub grochem włoskim. Pochodzi z Azji zachodniej i jest znana od tysięcy lat. Ciecierzyca jest podstawowym elementem wielu dań wegetariańskich. Zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Ciecierzyca jest też dodawana do zup i sałatek. Ma właściwości wzmacniające odporność i obniżające poziom cholesterolu.
Daktyle, czyli zdrowa i smaczna przekąska dla osób na diecie i dbających o figurę. Zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga proces trawienia i likwiduje zaparcia. Zawierają też magnez, dzięki czemu są polecane dla osób narażonych na stres. Uważa się, że spożywanie jednego daktyla dziennie pozwala zachować wzrok w dobrym stanie do końca życia.
Eksandowany amarantus, czyli zboże pochodzące z Ameryki Południowej. Jego cudowne właściwości poznali już Majowie i Inkowie, nazywając go „matką zbóż”. Amarantus to źródło łatwo przyswajalnego błonnika. Ma właściwości ujędrniające skórę i jest polecany kobietom w ciąży. Zawiera żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Udowodniono, że opóźnia proces starzenia.
Figi suszone, czyli śródziemnomorskie owoce o licznych właściwościach prozdrowotnych. Figi zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu poprawiają pracę jelit. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi i pomagają w walce z anemią. Można je spożywać same, lub wykorzystać jako bazę do figowej konfitury.
Goji, czyli owoce kolcowoju, nazywane też jagodami Goji. Jagody Goji są stosowane na szeroką skalę w chińskiej medycynie. Dodaje się je niemal do każdego leku. Chińczycy uważają je za owoce o cudownych właściwościach i oddają im hołd na corocznym, kilkudniowym festynie. Jagody Goji posiadają największą liczbę witamin i składników mineralnych ze wszystkich owoców na świecie. Udowodniono, że wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia i pozytywnie oddziałują na ogólną kondycję fizyczną.
Herbata „Shou Mei”, czyli mieszanka liści rdzawych i zielonych, smakiem przypominająca herbaty turkusowe (typu Oolong). Jej bogaty w smaku napar z nutka aromatu wanilii i bambusa uzupełnia piękny, ciemniejszy kolor, tak niepodobny do białych herbat. „Shou Mei” jest herbatą idealną na każdy dzień.
I…
„Jaśminowy Yunnan”, czyli herbata pochodząca z Yunnanu. Została wzbogacona kwiatem jaśminu. Dzięki temu herbata cieszy nie tylko oko, ale również urzeka swoim smakiem i bogatym aromatem. Herbata „Jaśminowy Yunnan” jest skuteczna w walce z próchnicą, ponieważ zawiera duże ilości fosforu.
Kawa zielona, czyli ziarna kawowca nie poddane procesowi palenia. Zawierają kwas chlorogenowy, który, w połączeniu z kofeiną, ma właściwości odchudzające. Picie zielonej kawy każdego dnia powoduje widoczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej i zapobiega odkładaniu się w organizmie tłuszczów.
Lniane siemię, czyli nasiona lnu o właściwościach odżywczych i leczniczych. Zawierają wielnienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, który jest bardzo cenny dla ludzkiego organizmu. Siemię lniane jest zalecane osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego i mającym problemy z wątrobą.
Łuskane pestki dyni, czyli pestki, zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie pestek dyni, jako przekąski, zamiast słodyczy i produktów mlecznych, wspomaga pracę serca i układu trawiennego oraz poprawia wzrok.
Młody jęczmień, czyli proszek z mielonych liści jęczmienia, posiadający bardzo dużo witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Dostarcza ludzkiemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje w ciągu dnia. Młody jęczmień jest uzyskiwany, kiedy młode rośliny jęczmienia uzyskują największe wartości odżywcze. Wówczas zbiera się młode, zielone liście, a, potem, suszy na powietrzu.
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska- roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi.
Ostropest, czyli jednoroczna roślina, znana już od czasów starożytnych. Ostropest posiada cenny składnik- sylimaryne, która działa odbudowująco, neutralizująco i redukująco. Zapobiega przedostawaniu i zaleganiu szkodliwych substancji w wątrobie, stymuluje przepływ żółci, odbudowuje i naprawia komórki wątroby i działa rozkurczowo. Ostropest jest też silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki.
Pestki moreli, czyli pestki, zawierające witaminę B17, uważaną za skuteczny lek na nowotwory. Skuteczne działanie witaminy B17 potwierdzono w wyniku badań, przeprowadzonych w ponad 20 krajach. Zgodnie z nimi skuteczność pestek moreli w walce z rakiem wynosi prawie 100%, od warunkiem, że organizm pacjenta nie został osłabiony naświetleniem lub tzw. „chemią”.
Rycynowy olej, czyli produkt roślinny, otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Ma właściwości kosmetyczne oraz zdrowotne, choć unikać go powinny kobiety w ciąży. Jest bezbarwny i posiada gęstą konsystencję.
Sól himalajska, czyli najzdrowsza sól na ziemi, powstała z pierwotnych mórz, istniejących od setek lat w Himalajach. Jest to sól, która wyschła w naturalny sposób na słońcu i nie posiada zanieczyszczeń. Sól himalajska jest składnikiem płynów do pielęgnacji skóry i soli do kąpieli Służy do kąpieli solnych. Kąpiel w roztworze z soli himalajskiej jest polecana osobom, zmagającym się ze stanami zapalnymi skóry, reumatyzmem, chorobą stawów, schorzeniami stref intymnych i infekcjami. Stosuje się ją też, podczas kąpieli, u osób, które mają alergie skórne, ukąszenia po owadach, pęcherze i rany. Rzetelne opinie na temat soli himalajskiej przeczytasz w >tym< artykule.
Tabletki spiruliny, czyli jednej z alg morskich, o niebiesko-zielonym kolorze. Spirulina zaliczana jest do grupy sinic, które posiadają duże ilości wartościowego białka i witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, E, oraz beta karoten. W spirulinie znajduje się, także, duża ilość: żelaza, manganu, cynku, miedzi, chlorofilu i kwasu linolowego CLA.
„Wspomnienie wakacji”, czyli herbata w skład której wchodzą: wiórki kokosowe, owoc aroni, kawałki jabłka, skórka pomarańczowa i hibiskus. Herbata jest idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadaje się do picia przez cały rok, ale, jak wskazuje nazwa, warto sięgać po nią po okresie wakacyjnym, gdy zaczynają się pierwsze, jesienne chłody. Wówczas herbata uspokaja, rozgrzewa i jest świetnym dodatkiem do jesiennych ciast.
Żurawina suszona, czyli owoc o szerokich właściwościach leczniczych, wciąż mało znany w Polsce. Żurawina zawiera dużo błonnika, witamin B1, B2, B6, C, E, a także minerałów: potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, jodu i żelaza. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie cholesterolu LDL, a podwyższają HDL.