Od A do Z, czyli produkty zdrowotne, które dbają o nasze zdrowie i samopoczucie

Encyklopedia zdrowej żywności, czyli produkty zdrowotne i suplementy diety, po które powinno się sięgać każdego dnia. Pozwalają one zachować zdrowie i urodę na długie lata. Niektóre z nich dopiero zdobywają popularność, inne są powszechnie znane. Sprawdźcie, czego jeszcze o nich nie wiecie i dlaczego warto po nie sięgać…

Agar, czyli zdrowy zamiennik żelatyny. Ma postać wysuszonego proszku, który jest używany w kuchni, jako substancja żelująca. Agar praktycznie nie zawiera kalorii i ma kleistą konsystencję, przez co wspomaga proces trawienia i jest bezpieczny dla żołądka.

agar-agar-668x400x80xX

Błonnik pokarmowy, czyli naturalny składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż. Bez niego nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Błonnik nazywany jest też włóknikiem. Zwiększa wydalanie tłuszczów, usprawnia metabolizm i zapobiega cukrzycy. Chroni też przed nadwagą i chorobami układu pokarmowego.

10-500x313

Ciecierzyca, czyli roślina z rodziny bobowatych. Nazywana jest też cieciorką, lub grochem włoskim. Pochodzi z Azji zachodniej i jest znana od tysięcy lat. Ciecierzyca jest podstawowym elementem wielu dań wegetariańskich. Zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Ciecierzyca jest też dodawana do zup i sałatek. Ma właściwości wzmacniające odporność i obniżające poziom cholesterolu.

z3972406Q,Ciecierzyca

Daktyle, czyli zdrowa i smaczna przekąska dla osób na diecie i dbających o figurę. Zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga proces trawienia i likwiduje zaparcia. Zawierają też magnez, dzięki czemu są polecane dla osób narażonych na stres. Uważa się, że spożywanie jednego daktyla dziennie pozwala zachować wzrok w dobrym stanie do końca życia.

date_fruit_dates

Eksandowany amarantus, czyli zboże pochodzące z Ameryki Południowej. Jego cudowne właściwości poznali już Majowie i Inkowie, nazywając go „matką zbóż”. Amarantus to źródło łatwo przyswajalnego błonnika. Ma właściwości ujędrniające skórę i jest polecany kobietom w ciąży. Zawiera żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Udowodniono, że opóźnia proces starzenia.

ciasteczko3

Figi suszone, czyli śródziemnomorskie owoce o licznych właściwościach prozdrowotnych. Figi zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu poprawiają pracę jelit. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi i pomagają w walce z anemią. Można je spożywać same, lub wykorzystać jako bazę do figowej konfitury.

figi-garsc-80g

Goji, czyli owoce kolcowoju, nazywane też jagodami Goji. Jagody Goji są stosowane na szeroką skalę w chińskiej medycynie. Dodaje się je niemal do każdego leku. Chińczycy uważają je za owoce o cudownych właściwościach i oddają im hołd na corocznym, kilkudniowym festynie. Jagody Goji posiadają największą liczbę witamin i składników mineralnych ze wszystkich owoców na świecie. Udowodniono, że wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia i pozytywnie oddziałują na ogólną kondycję fizyczną.

2d1e494b9a22d5416bc3fd7fd1155af9

Herbata „Shou Mei”, czyli mieszanka liści rdzawych i zielonych, smakiem przypominająca herbaty turkusowe (typu Oolong). Jej bogaty w smaku napar z nutka aromatu wanilii i bambusa uzupełnia piękny, ciemniejszy kolor, tak niepodobny do białych herbat. „Shou Mei” jest herbatą idealną na każdy dzień.

tea

I…

„Jaśminowy Yunnan”, czyli herbata pochodząca z Yunnanu. Została wzbogacona kwiatem jaśminu. Dzięki temu herbata cieszy nie tylko oko, ale również urzeka swoim smakiem i bogatym aromatem. Herbata „Jaśminowy Yunnan” jest skuteczna w walce z próchnicą, ponieważ zawiera duże ilości fosforu.

z10250830X

Kawa zielona, czyli ziarna kawowca nie poddane procesowi palenia. Zawierają kwas chlorogenowy, który, w połączeniu z kofeiną, ma właściwości odchudzające. Picie zielonej kawy każdego dnia powoduje widoczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej i zapobiega odkładaniu się w organizmie tłuszczów.

green

Lniane siemię, czyli nasiona lnu o właściwościach odżywczych i leczniczych. Zawierają wielnienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, który jest bardzo cenny dla ludzkiego organizmu. Siemię lniane jest zalecane osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego i mającym problemy z wątrobą.

Leinsamen, Linum, makro

Łuskane pestki dyni, czyli pestki, zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie pestek dyni, jako przekąski, zamiast słodyczy i produktów mlecznych, wspomaga pracę serca i układu trawiennego oraz poprawia wzrok.

z10511623Q

Młody jęczmień, czyli proszek z mielonych liści jęczmienia, posiadający bardzo dużo witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Dostarcza ludzkiemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje w ciągu dnia. Młody jęczmień jest uzyskiwany, kiedy młode rośliny jęczmienia uzyskują największe wartości odżywcze. Wówczas zbiera się młode, zielone liście, a, potem, suszy na powietrzu.

mlody-jeczmien

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska- roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi.

chia

Ostropest, czyli jednoroczna roślina, znana już od czasów starożytnych. Ostropest posiada cenny składnik- sylimaryne, która działa odbudowująco, neutralizująco i redukująco. Zapobiega przedostawaniu i zaleganiu szkodliwych substancji w wątrobie, stymuluje przepływ żółci, odbudowuje i naprawia komórki wątroby i działa rozkurczowo. Ostropest jest też silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki.

1280px-Milk_thistle

Pestki moreli, czyli pestki, zawierające witaminę B17, uważaną za skuteczny lek na nowotwory. Skuteczne działanie witaminy B17 potwierdzono w wyniku badań, przeprowadzonych w ponad 20 krajach. Zgodnie z nimi skuteczność pestek moreli w walce z rakiem wynosi prawie 100%, od warunkiem, że organizm pacjenta nie został osłabiony naświetleniem lub tzw. „chemią”.

pestki-moreli

Rycynowy olej, czyli produkt roślinny, otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Ma właściwości kosmetyczne oraz zdrowotne, choć unikać go powinny kobiety w ciąży. Jest bezbarwny i posiada gęstą konsystencję.

0002EMEH8X05REPF-C116-F4

Sól himalajska, czyli najzdrowsza sól na ziemi, powstała z pierwotnych mórz, istniejących od setek lat w Himalajach. Jest to sól, która wyschła w naturalny sposób na słońcu i nie posiada zanieczyszczeń. Sól himalajska jest składnikiem płynów do pielęgnacji skóry i soli do kąpieli Służy do kąpieli solnych. Kąpiel w roztworze z soli himalajskiej jest polecana osobom, zmagającym się ze stanami zapalnymi skóry, reumatyzmem, chorobą stawów, schorzeniami stref intymnych i infekcjami. Stosuje się ją też, podczas kąpieli, u osób, które mają alergie skórne, ukąszenia po owadach, pęcherze i rany. Rzetelne opinie na temat soli himalajskiej przeczytasz w >tym< artykule.

sol himalajska(1)

Tabletki spiruliny, czyli jednej z alg morskich, o niebiesko-zielonym kolorze. Spirulina zaliczana jest do grupy sinic, które posiadają duże ilości wartościowego białka i witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, E, oraz beta karoten. W spirulinie znajduje się, także, duża ilość: żelaza, manganu, cynku, miedzi, chlorofilu i kwasu linolowego CLA.

400-chlorella-tablets-100g--[2]-3-p

„Wspomnienie wakacji”, czyli herbata w skład której wchodzą: wiórki kokosowe, owoc aroni, kawałki jabłka, skórka pomarańczowa i hibiskus. Herbata jest idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadaje się do picia przez cały rok, ale, jak wskazuje nazwa, warto sięgać po nią po okresie wakacyjnym, gdy zaczynają się pierwsze, jesienne chłody. Wówczas herbata uspokaja, rozgrzewa i jest świetnym dodatkiem do jesiennych ciast.

3335566-herbata-900-667

Żurawina suszona, czyli owoc o szerokich właściwościach leczniczych, wciąż mało znany w Polsce. Żurawina zawiera dużo błonnika, witamin B1, B2, B6, C, E, a także minerałów: potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, jodu i żelaza. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie cholesterolu LDL, a podwyższają HDL.

z12195754Q,Specjalisci-zajmujacy-sie-ziololecznictwem-od-lat-

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *