Kotleciki z kaszy jaglanej, to idealne danie dla wegetarianów i nie tylko. Warto od czasu do czasu skusić się na zdrowy posiłek, nawet jeśli nie przechodzimy na długoterminową dietę.
Kasza jaglana, wchodząca w skład kotlecików jest bogata w witaminy z grupy B, a także w żelazo i cynk, zaś groszek ze szpinakiem dostarczają kwasu foliowego.
Szpinak stanowi bogactwo przeciwutleniaczy; beta-karotenu, witaminy C i luteiny. Ponadto magnez w nim zawarty jest przydatny osobom trwale narażonym na stres, a potas wspomaga regulację ciśnienia krwi. Spora ilość żelaza znajdująca się w zielonych liściach szpinaku bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek. Szpinak w swym składzie posiada także kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega wadom płodu.
Zielony groszek, to bomba witaminowa! Zawiera sporo białka i węglowodanów, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby na diecie wegetariańskiej. Groszek pod zieloną postacią jest bogaty w witaminę A, E, K, C i , a także wiele minerałów – żelazo, potas, magnez, fosfor, selen.
Przepis na kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki:
Kasza jaglana – 180g (1 szklanka)
Szpinak – 100g (świeży, około 4 garści)
Groszek zielony – 150g (mrożony, około 1 szklanki)
Słonecznik – 0,5 szklanki
Len mielony – 2 łyżki
Bazylia – 2 łyżki (świeża, posiekana)
Oregano – 2 łyżeczki
Curry – 1 łyżeczka
Kurkuma – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Pieprz czarny – do smaku
Sól – do smaku
Wykonanie:
Kaszę jaglaną należy przepłukać na sitku letnią a następnie wrzącą wodą. Ugotuj kaszę w 2 szklankach wody, a potem przestudź.
Groszek ugotuj według przepisu na opakowaniu. Słonecznik zmiel (nie musi być bardzo drobno). Do naczynia wrzuć szpinak, ugotowany groszek oraz posiekany czosnek, a potem zblenduj. Dodaj kaszę jaglaną, słonecznik, siemię lniane, curry, bazylię i oregano. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Z powstałej masy formuj dłonią kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Smacznego!