Przepis na babkę wielkanocną –święta za pasem!

Święta bez babki wielkanocnej? Nie ma mowy! Przygotuj samodzielnie pyszne, aromatyczne ciasto i ciesz się niepowtarzalnym smakiem razem z całą rodziną. Ten tradycyjny wypiek  musi zagościć na twoim świątecznym stole.

PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ Z POLEWĄ ORZECHOWĄ

Składniki

  • 220 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 5 jajek
  • 20 g kakao
  • cukier puder do posypania

Składniki na polewę

Sposób wykonania

Margarynę, cukier wanilinowy, masło, cukier podgrzewamy delikatnie i ubijamy do uzyskania kremowej masy. Cały czas ubijając dodajemy po jednym jajku.

Do masy dodajemy przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, następnie delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy kakao, a do drugiej skórkę pomarańczową.

Formę na babkę smarujemy masłem i pruszymy odrobiną mąki. Ciasto jasne i ciemne wlewamy naprzemian do foremki warstwami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją termoobiegu przez 60 min.

Sposób wykonania polewy

Składniki polewy podgrzewamy w rondelku aż do rozpuszczenia składników. Polewamy ostudzone ciasto.
babka wielkanocna

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.