Święta bez babki wielkanocnej? Nie ma mowy! Przygotuj samodzielnie pyszne, aromatyczne ciasto i ciesz się niepowtarzalnym smakiem razem z całą rodziną. Ten tradycyjny wypiek musi zagościć na twoim świątecznym stole.
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ Z POLEWĄ ORZECHOWĄ
Składniki
- 220 g cukru
- 125 g masła
- 125 g margaryny
- opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 2 pomarańczy
- 5 jajek
- 20 g kakao
- cukier puder do posypania
Składniki na polewę
- 50 g masła
- 50 g masła orzechowego smooth
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania
Margarynę, cukier wanilinowy, masło, cukier podgrzewamy delikatnie i ubijamy do uzyskania kremowej masy. Cały czas ubijając dodajemy po jednym jajku.
Do masy dodajemy przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, następnie delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy kakao, a do drugiej skórkę pomarańczową.
Formę na babkę smarujemy masłem i pruszymy odrobiną mąki. Ciasto jasne i ciemne wlewamy naprzemian do foremki warstwami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją termoobiegu przez 60 min.
Sposób wykonania polewy
Składniki polewy podgrzewamy w rondelku aż do rozpuszczenia składników. Polewamy ostudzone ciasto.