Chleb z siemieniem lnianym nie zawiera w swym składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego bez obaw mogą sięgnąć po niego weganie i wegetarianie. Do tego przepis powstał na bazie mąk bezglutenowych, dlatego jest idealny dla osób z nietolerancją glutenu.
Dieta bezglutenowa i roślinna posiadają wiele zalet. Prawie wszystkie mąki bezglutenowe są bogate pod względem odżywczym i zawierają cenny błonnik. Mąka łubinowa, której użyto do wypieku tego chleba jest dodatkowo źródłem pełnowartościowego białka roślinnego.
Przepis na chleb z siemieniem lnianym
Składniki na zaczyn:
- 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
- 0,5 l zakwasu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.
Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:
- 2 łyżki mąki z amarantusa
- 4 łyżki mąki łubinowej
- 0,5 startego obranego jabłka
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 szklanka ciepłej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.