Przeciętna kaloryczność śliwek w 100 g owoców wynosi około 46 kcal. Śliwki są bogate w składniki odżywcze i cenne związki antyoksydacyjne. W wielu owocach znajdują się przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników. Te zawarte w różnych rodzajach śliw to np. witamina A i witamina E.
Oprócz tego w skład śliwek wchodzi potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez, a także witaminy z grupy B. Najliczniejszą grupę antyoksydantów zawartych w śliwkach stanowią polifenole.
Wszystkie te składniki pozytywnie oddziałują na kondycję ludzkiego organizmu.
Śliwki, jako owoce sezonowe, idealnie nadają się do wykonania z nich przetworów, zwłaszcza powideł, które można wykorzystać zimą do różnego rodzaju wypieków.
Przepis na dżem śliwkowy z czekoladą
Składniki (wystarczą na ok. 10 małych słoiczków):
- 5 kg drylowanych śliwek węgierek
- 50 dag cukru
- 5 dużych łyżek kakao
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 laski cynamonu
Sposób przygotowania:
Owoce przekładamy do garnka o grubym dnie i szerokiej średnicy, która pozwoli na zwiększenie powierzchni parowania. Zasypujemy je cukrem, oczywiście jeśli owoce nie są zbyt słodkie.
Podgrzewamy na ogniu do momentu, aż śliwki zaczną puszczać sok. Dosypujemy cynamon i smażymy na małym ogniu przez kolejne 2,5–3 godziny. Co jakiś czas mieszamy, aby dżem się nie przypalił.
Odstawiamy na jeden dzień. Następnego dnia znów smażymy przez kolejne 2,5–3 godziny. W czasie, gdy dżem śliwkowy zgęstnieje, dodajemy do niej kawałki czekolady i kakao, po czym całość dokładnie mieszamy.
Kiedy powidła uzyskają odpowiednio gęstą i czekoladową konsystencję, wyjmujemy z nich laski cynamonu.
Gotowy dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.