Nie masz pomysłu co przygotować na śniadanie lub kolację? A może znudziły Ci się tradycyjne kanapki i zastanawiasz się czym je urozmaicić? W poniższym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na pyszny, domowy paprykarz na bazie pieczonej papryki z dodatkiem aromatycznych przypraw, którego smak zachwyci nawet dzieci.
Paprykarz warzywny to doskonała propozycja zarówno na kolację, śniadanie jak i pożywną przekąskę w ciągu dnia. Dzięki dodatkowi ugotowanego ryżu już jedna jego porcja zapewnia na długo uczucie sytości, a jego smak ciekawie urozmaicają świeże pomidory i aromatyczne przyprawy. Naprawdę warto spróbować!
Będziesz potrzebować:
- 3 czerwonych papryk
- 1 małej cebuli
- 2 dojrzałych pomidorów
- 1/2 szklanki ryżu
- szczypty pieprzu cayenne
- 2 łyżeczek sproszkowanej papryki wędzonej
- liścia laurowego
- soli morskiej
Jak przygotować paprykarz warzywny?
Krok I. Papryki przekrój na pół, usuń z nich pestki i gniazda nasienne. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i włóż do niego przygotowane papryki na ok. pół godziny.
Krok II. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Krok III. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsyp pieprz cayenne i paprykę wędzoną. Po ok. minucie wlej łyżkę dowolnego roślinnego oleju i podsmaż na nim pokrojona cebulę.
Krok IV. Upieczone papryki zblenduj na gładko razem z pomidorami. Powstały sos przełóż na patelnię z zeszkloną cebulą. Dodaj liść laurowy i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok V. Na patelnię wyłóż ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem.