Przepis na paprykarz warzywny


Nie masz pomysłu co przygotować na śniadanie lub kolację? A może znudziły Ci się tradycyjne kanapki i zastanawiasz się czym je urozmaicić? W poniższym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na pyszny, domowy paprykarz na bazie pieczonej papryki z dodatkiem aromatycznych przypraw, którego smak zachwyci nawet dzieci.

Paprykarz warzywny to doskonała propozycja zarówno na kolację, śniadanie jak i pożywną przekąskę w ciągu dnia. Dzięki dodatkowi ugotowanego ryżu już jedna jego porcja zapewnia na długo uczucie sytości, a jego smak ciekawie urozmaicają świeże pomidory i aromatyczne przyprawy. Naprawdę warto spróbować!

Będziesz potrzebować:

  • 3 czerwonych papryk
  • 1 małej cebuli
  • 2 dojrzałych pomidorów
  • 1/2 szklanki ryżu
  • szczypty pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczek sproszkowanej papryki wędzonej
  • liścia laurowego
  • soli morskiej

Jak przygotować paprykarz warzywny?

Krok I. Papryki przekrój na pół, usuń z nich pestki i gniazda nasienne. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i włóż do niego przygotowane papryki na ok. pół godziny.

Krok II. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Krok III. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsyp pieprz cayenne i paprykę wędzoną. Po ok. minucie wlej łyżkę dowolnego roślinnego oleju i podsmaż na nim pokrojona cebulę.

Krok IV. Upieczone papryki zblenduj na gładko razem z pomidorami. Powstały sos przełóż na patelnię z zeszkloną cebulą. Dodaj liść laurowy i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Krok V. Na patelnię wyłóż ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *