Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 1
Stopień trudności: łatwy
Przepis na placuszki z kaszą jaglaną
Składniki:
- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 1 jajko
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g czerwonej papryki
- 50 g cukinii
- 50 g bakłażana
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki drobnej soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Warzywa lekko przysmażamy na oleju, powinny być al dente. Następnie mieszamy je z kaszą, wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku. Smażymy niewielkiej wielkości placuszki, aż się przyrumienią.
Propozycja podania:
Placuszki warzywne bardzo dobrze komponują się z gęstym jogurtem naturalnym lub pastą z awokado, na którą przepis poniżej.
Przepis na pastę z awokado (guacamole)
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
Sposób przygotowania:
Awokado myjemy, przekrawamy i usuwamy pestkę. Następnie łyżką wydrążamy miąższ. Rozdrabniamy go widelcem, dodajemy sok limonkowy, sól oraz rozgnieciony w prasce czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty.