Przepis na placuszki z kaszą jaglaną – gotowe w 15 minut!

Czas przygotowania: 15 min

Ilość porcji: 1

Stopień trudności: łatwy

Przepis na placuszki z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 g cukinii
  • 50 g bakłażana
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Warzywa lekko przysmażamy na oleju, powinny być al dente. Następnie mieszamy je z kaszą, wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku. Smażymy niewielkiej wielkości placuszki, aż się przyrumienią.

Propozycja podania:

Placuszki warzywne bardzo dobrze komponują się z gęstym jogurtem naturalnym lub pastą z awokado, na którą przepis poniżej.

Przepis na pastę z awokado (guacamole)

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Awokado myjemy, przekrawamy i usuwamy pestkę. Następnie łyżką wydrążamy miąższ. Rozdrabniamy go widelcem, dodajemy sok limonkowy, sól oraz rozgnieciony w prasce czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *