Popping, to inaczej amarantus ekspandowany. Wytwarza się go w sposób podobny do popcornu. Popping przypomina nieco ryż preparowany i możno spożywać go, jako dodatek do słodkich deserów, z dodatkiem musli i miodu.
Dlaczego użycie amarantusa w kuchni to dobry wybór?
Amarantus ostatnio robi się coraz bardziej popularny i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na imponujący skład odżywczy.
Amarantus zawiera m.in.:
- wartościowe białko
- fosfor
- wapń
- cynk
- skwalen
- dużą ilość magnezu, żelaza i błonnika
- węglowodany
- witaminy A, B, C, E
- kwasy tłuszczowe
Jak wykorzystać amarantus ekspandowany do przyrządzenia deseru? Nie wiesz? Skorzystaj z naszej podpowiedzi!
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTO Z POPPINGIEM
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki poppingu z amarantusa ViVio
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- garść bakalii np. orzechy włoskie, rodzynki, orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Jajka miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy mąkę, popping z amarantusa, proszek do pieczenia oraz olej. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy bakalie. Ciasto przelewamy do formy keksowej, wysmarowanej wcześniej masłem i bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min.