Przepis na świąteczne ciasto z poppingiem – sprawdź koniecznie!

Popping, to inaczej amarantus ekspandowany. Wytwarza się go w sposób podobny do popcornu. Popping przypomina nieco ryż preparowany i możno spożywać go, jako dodatek do słodkich deserów, z dodatkiem musli i miodu.

Dlaczego użycie amarantusa w kuchni to dobry wybór?

 Amarantus ostatnio robi się coraz bardziej popularny i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na imponujący skład odżywczy.

Amarantus zawiera m.in.:

  • wartościowe białko
  • fosfor
  • wapń
  • cynk
  • skwalen
  • dużą ilość magnezu, żelaza i błonnika
  • węglowodany
  • witaminy A, B, C, E
  • kwasy tłuszczowe

Jak wykorzystać  amarantus ekspandowany do przyrządzenia deseru? Nie wiesz? Skorzystaj z naszej podpowiedzi!

 

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTO Z POPPINGIEM

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki poppingu z amarantusa ViVio
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • garść bakalii np. orzechy włoskie, rodzynki, orzechy nerkowca

Przygotowanie:

Jajka miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy mąkę, popping z amarantusa, proszek do pieczenia oraz olej. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy bakalie. Ciasto przelewamy do formy keksowej, wysmarowanej wcześniej masłem i bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.