Przepis na smaczne święta!

Wigilia tuż, tuż, a Ty nie wiesz od czego zacząć przygotowania? Święta kojarzą Ci się z ciężką pracą, masą przygotowań, brakiem czasu dla siebie i godzinami spędzonymi w kuchni? Jeśli tak, to w tym roku pomożemy Ci tego uniknąć. Pokażemy Ci w jaki sposób przygotowanie wigilijnej kolacji może być łatwe i przyjemne.

Zgodnie z tradycją…
Jak nakazuje tradycja, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. To naprawdę dużo, zwłaszcza jeśli nie przepadasz za gotowaniem i nie lubisz spędzać czasu w kuchni. Dlatego niżej znajdziesz podpowiedzi jak łatwo i smacznie przygotować tradycyjne, wigilijne dania.

Po pierwsze: karp
Karp jest nieodłącznym i najbardziej znanym wigilijnym daniem. Czy wiesz jak łatwo przygotować karpia?
Przede wszystkim umytą i oczyszczoną rybę należy natrzeć go z obu stron zdrową solą himalajską i białym pieprzem. Następnie należy panierować karpia w mące, dokładnie roztrzepanym jajku [można dodać odrobinę pieprzu cytrynowego] oraz w bułce tartej.
Karpia powinno się smażyć na oleju rzepakowym lub kokosowym [najlepiej na patelni grillowej].

811ee683008dba65ff529b3a383b541b

„B”, jak… barszcz
Kolejną potrawą, która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole jest czerwony barszcz z uszkami. Jak go przygotować?
Należy zagotować wywar warzywny, z dodatkiem czosnku i suszonymi grzybami. Do tego, oczywiście podstawowy składnik barszczu-  suszone buraki [ok. 10 dag na porcję dla kilku osób]. Wszystkie te składniki należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Następnie doprawić według uznania. Ważne, by przed podaniem przecedzić barszcz.
A co do barszczu?
Oczywiście domowe uszka.
Aby nie przemęczać się za bardzo przy ich przygotowaniu, na uszka i pierogi można przygotować jedno ciasto. Farsz do pierogów będzie różnił się od farszu do uszek [z grzybkami] tylko tym, że do tych pierwszych doda się kapustę.

Przepis na ciasto na pierogi [i uszka]:
Składniki:
• 300 g mąki
• szczypta soli himalajskiej
• 30 g masła
• 200 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Do gorącej należy włożyć masło. Gdy się roztopi dodawać je stopniowo do mąki, wymieszanej z solą. Ciasto należy wyrobić na jednolitą masę. Powinno być luźne i elastyczne.

uszka

Mak- obowiązkowo na wigilii…
Mak symbolizuje obfitość, a spożywanie go w czasie wigilii jest, jak wierzą niektórzy, sposobem na zapewnienie sobie szczęścia przez cały rok.
Kluski z makiem to jedna z najprostszych do przygotowania potraw świątecznych. A jednocześnie jedna z najlepszych potraw.

Przepis na kluski z makiem:
Składniki:
• 30 g makaronu typu krajanka
• 2 łyżki miodu [polecamy miód malinowy]
• 10 dag orzechów laskowych
• 10 dag rodzynek
• 2 łyżki skórki pomarańczowej
ksylitol– zdrowy zamiennik cukru [do smaku]
• 20 dag suchego maku
• ewentualnie siekane, prażone migdały do dekoracji

00010SQ637R9X04N-C116-F4

Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miseczki, dodać zmielony mak, bakalie, miód.
Delikatnie wymieszać.
Podawać udekorowane migdałami.

Kompot wigilijny- smaczny i aromatyczny
Kolacja wigilijna nie obejdzie się bez kompotu z suszu. Warto go przygotować, ponieważ jego składniki mają pozytywny wpływ na trawienie po tak sowitej uczcie, a jego przygotowanie jest na prawdę proste.
Aby przygotować kompot potrzebujemy: suszone śliwki, jabłka i gruszki. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu, aż do wrzenia. Gdy kompot zacznie się gotować dodajemy cukier, cynamon i goździki. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. pół godziny, aż owoce będą miękkie i słodkie.
Kompotu nie musimy odcedzać. Równie dobrze wygląda i smakuje z kawałkami owoców, które można zjeść.
Warto wypróbować sprawdzony trik naszych babci i na kilka godzin przed podaniem dobrze schłodzić kompot. Wówczas smaki się połączą i wytworzy się niesamowity aromat.

SANY0114

Teraz, kiedy już wigilijna kolacja jest gotowa możesz wreszcie usiąść i odpocząć. I pomarzyć co w tym roku znajdziesz pod choinką, jak prezent na Gwiazdkę…

A na koniec, gdy już odpoczniesz… przygotuj jeszcze stół na wigilijną kolację. Rozłóż biały obrus, świeczki. Na stole połóż mandarynki, a w niektóre wbij goździki, które razem stworzą niesamowity zapach. Ładnie będą wyglądały również bakalie, orzechy i czekoladki na eleganckiej paterze. I wigilijna kolacja gotowa!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.