Ceny pomidorów z dnia na dzień są coraz niższe. Warto wykorzystać ten moment, ponieważ niniejszy składnik posiada nie tylko niezwykłe walory smakowe, ale również szereg właściwości zdrowotnych! Jak przygotować oryginalne dania z pomidorem w roli głównej? Poniżej wybraliśmy dla Ciebie kilka ciekawych przepisów, dzięki którym przyrządzisz zdrowy posiłek dla siebie i całej rodziny.
Pomidory WŁAŚCIWOŚCI
Czy wiedziałeś, że pomidor jest doskonałym źródłem likopenu – przeciwutleniacza odpowiedzialnego między innymi za zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów układu rozrodczego. Ponadto, niniejszy składnik jest bogatym źródłem cennych witamin (w tym witaminy A, K, E oraz C), jak i minerałów ( w tym: wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu). Regularne spożywanie pomidorów znacząco wpływa na poprawę funkcjonowania naszego organizmu poprzez wzmocnienie jego odporności, obniżenie poziomu ciśnienia krwi oraz złego cholesterolu.
Przepis nr 1: ZUPA – KREM Z POMIDORÓW
Jakich składników potrzebujesz?
- 4 dojrzałe, soczyste pomidory;
- 1 cebulę czerwoną;
- Około 2 szklanek wody;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 szklankę jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany;
- Kilka listków świeżej lub suszonej bazylii;
- 1 łyżkę masła do smażenia
- Pieprz i sól do smaku.
Jak przygotować zupę – krem z pomidorów?
Krok I: Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle;
Krok II: Obierz pomidory ze skórki, pozbądź się pestek, a następie pokrój je w kostkę;
Krok III: Wrzuć pomidory do średniej wielkości garnka, dodaj do nich podsmażoną cebulkę z czosnkiem, 2 szklanki wody oraz kilka listków bazylii;
Krok IV: Gotuj całość przez około 20 minut oraz dopraw pieprzem i solą według uznania;
Krok V: Po ugotowaniu, zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera;
Krok VI: Na końcu przelej zupę do małych miseczek i udekoruj ją łyżką jogurtu naturalnego/gęstej śmietany oraz listkiem bazylii.
Przepis nr 2: FASZEROWANE POMIDORY Z FETĄ I SŁONECZNIKIEM
Jakich składników potrzebujesz?
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów;
- Około 250 gram sera feta;
- Około 50 gram łuskanego słonecznika;
- Kilku listków świeżej bazylii;
- Suszonego oregano, soli i pieprzu do smaku.
Jak przygotować faszerowane pomidory z fetą?
Krok I: Dokładnie umyj wszystkie pomidory, a następnie odetnij ich wierzch;
Krok II: Oczyść pomidory z pestek oraz z nadmiaru miąższu, a następnie delikatnie posól je w środku;
Krok III: Wydrążone pomidory połóż otworami do dołu na ręczniku papierowym tak, aby wyciekł z nich sok;
Krok IV: Pokrój ser feta w bardzo drobną kostkę, a następnie wymieszaj go z ziarnami słonecznika oraz przygotowanymi ziołami;
Krok V: Przygotowane nadzienie włóż do środka pomidorów i udekoruj je z wierzchu liśćmi świeżej bazylii.
Nasza rada! Faszerowane pomidory najlepiej jest podawać w towarzystwie tostów z pełnoziarnistego pieczywa z odrobiną masła czosnkowego.
Przepis nr 3: MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 5 dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych);
- 1 łyżkę oliwy z oliwek;
- 2 łyżeczek naturalnego miodu;
- 1 ząbku czosnku;
- 1 młodej cebuli;
- Około 150 gram startej mozzarelli;
- Klika listków świeżej bazylii;
- Oregano, pieprzu i soli do smaku; oraz
- Około 250 gram pełnoziarnistego makaronu w dowolnej formie.
Jak przygotować makaron pełnoziarnisty z pomidorami?
Krok I: Cebulkę oraz czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek;
Krok II: Pomidory obierz ze skórki, pozbądź się pestek, a następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj je na patelnię do cebulki i czosnku;
Krok III: Smaż pomidory na patelni przez około 5 minut, a następnie dodaj do nich przygotowane przyprawy oraz dwie łyżeczki miodu, całość smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu;
Krok IV: Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj go zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu;
Krok V: Odcedź makaron, a następnie polej go sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Życzymy smacznego!