Jak przygotować pyszne lody owocowe?

Kilka dni temu oficjalnie rozpoczęliśmy sezon wakacyjny. Przed nami długie dni przepełnione piękną, słoneczną pogodą. Jak najskuteczniej ochłodzić się podczas nadchodzących upałów?

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka przepisów na domowe lody wodne pełne świeżych owoców. Są one proste w przygotowaniu, smaczne, a do tego posiadają niską zawartość kalorii, dzięki czemu idealnie nadają się dla tych osób, które na co dzień dbają o swoją sylwetkę.

Czego potrzebujesz, aby przygotować lody owocowe w swoim domu?

Już od kilku tygodni w popularnych sklepach sieciowych z łatwością jesteśmy w stanie kupić specjalne foremki do lodów na patyku. Jednakże, proponowany przez nas deser możesz również przygotować w plastikowym kubeczku, a nawet w zwykłym woreczku przeznaczonym do mrożenia produktów. Wybór zależy od Ciebie.

Przepis Nr 1. Orzeźwiające lody o smaku truskawkowo – miętowym (5 porcji).

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 400 gram świeżych truskawek bez szypułek;
  • 5 listków świeżej mięty;
  • 1-2 łyżeczek miodu lub erytrolu;
  • Około 300-400 ml wody mineralnej lub soku pomarańczowego.

Jak przygotować orzeźwiające lody truskawkowo – miętowe?

Krok I: Truskawki dokładnie umyj i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm;

Krok II: Wodę mineralną lub sok pomarańczowy wymieszaj z odpowiednią ilością miodu lub erytrolu;

Krok III: Do przygotowanych wcześniej foremek (lub kubeczków) włóż pokrojone truskawki oraz po jednym listku mięty. Następnie zalej je do pełna wodą mineralną lub sokiem pomarańczowym według uznania;

Krok IV: Zabezpieczone foremki/kubeczki włóż ostrożnie do zamrażarki na około 1 godzinę;

Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do foremek włóż przygotowane wcześniej patyczki, a następnie schowaj lody do zamrażarki na kolejne 2 godziny.

Nasza rada! Zanim spróbujesz wyciągnąć lody z foremek, włóż je na kilka lub kilkanaście sekund do szklanki z ciepłą wodą, dzięki temu lody łatwo się z nich wysuną.

Przepis Nr 2. Soczysty mus z owoców leśnych (5 porcji).

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 200 gram jagód lub borówek amerykańskich;
  • 200 gram malin;
  • 100 gram jeżyn;
  • 250 gram truskawek;
  • 2 łyżeczek miodu lub erytrolu;
  • 1 banana; oraz
  • ½ szklanki wody.

Jak przygotować soczysty mus z owoców leśnych?

Krok I: Truskawki oraz pozostałe owoce dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody. Następnie wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie je zmiksuj;

Krok II: Po uzyskaniu jednolitej masy, dodaj do niej ½ szklanki wody lub soku pomarańczowego;

Krok III: Jeśli chcesz, aby Twoje lody były słodkie, dodaj do nich 2 łyżeczki miodu lub erytrolu. Następnie jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przelej uzyskaną masę do przygotowanych foremek lub plastikowych kubeczków;

Krok IV: Zabezpieczone foremki/kubeczki włóż ostrożnie do zamrażarki na około 1 godzinę;

Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do foremek włóż przygotowane wcześniej patyczki, a następnie schowaj lody do zamrażarki na kolejne 2 godziny.

Jak widzisz, przygotowanie domowych lodów wcale nie jest takie trudne. Teraz, kiedy znasz już podstawy niniejszego procesu, z łatwością możesz przygotowywać ten orzeźwiający deser w różnych wariantach smakowych.

Życzymy smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.