Nie ma chyba przyjemniejszego sposobu na pobudkę, jak zapach świeżo upieczonego chleba o poranku. Jeśli więc chcesz sprawić swoim najbliższym taką niespodziankę, czym prędzej zabierz się za przygotowanie jednego z poniższych wypieków. Nie potrzebujesz do tego, ani specjalnych urządzeń, ani wyrafinowanych zdolności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się smakiem świeżego i pełnego zdrowia pieczywa w zaciszu swojego domu.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak przygotować domowy chleb pełen ziarna;
- Jak przygotować domowy chleb bez glutenu.
Jak przygotować smaczny chleb pełnoziarnisty?
Chleb z pełnego ziarna to nie tylko doskonałe źródło energii, ale również magnezu i cennych witamin. Poniżej znajdziesz prosty sposób na to, jak go przygotować.
Jakich składników potrzebujesz?
- 500 g mąki pełnoziarnistej typu 2000;
- Około 7 g suchych drożdży;
- 1 łyżeczki cukru;
- Szczypty soli;
- 4 łyżek płatków owsianych;
- 4 łyżek siemienia lnianego;
- Garści nasion słonecznika;
- 400 ml ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
Krok I: Drożdże dodaj do ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut;
Krok II: Do wysokiej miski przełóż: mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane oraz siemię lniane, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Krok III: Do suchych składników dodaj: szczyptę soli, cukier oraz wodę z drożdżami;
Krok IV: Połącz ze sobą wszystkie składniki tak, aby powstała zwarta i jednolita masa;
Krok V: Wyrobione ciasto przełóż do miski, nakryj bawełnianą ściereczką, a następnie odstaw na około 60 minut;
Krok VI: Wyłóż formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) specjalnym papierem;
Krok VII: Przełóż ciasto do formy, a następnie nakryj je ściereczką i odstaw jeszcze na 15-20 minut;
Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok IX: Posyp ciasto nasionami słonecznika;
Krok X: Włóż ciasto do piekarnika i piecz je przez około 60 minut.
Nasza rada: Gotowy chleb najlepiej jest spożywać wtedy, kiedy całkowicie ostygnie.
Jak przygotować domowy chleb bez glutenu?
Coraz większa liczba osób, z powodu zdrowia, lub własnych przekonań, eliminuje gluten ze swojej codziennej diety. Dlatego też, w dalszej części znajdziesz przepis na pyszny i pełen zdrowia chleb bezglutenowy, który bez trudu przygotujesz w swoim domu.
Jakich składników potrzebujesz?
- 500 g mieszanki mąk bezglutenowych;
- 500 ml ciepłej wody;
- 3 łyżek oleju konopnego;
- 30 g świeżych drożdży;
- Szczypty soli;
- Szczypty cukru trzcinowego;
- 2 łyżek siemienia lnianego;
- 2 łyżek kruszonych orzechów włoskich;
- 1 łyżeczki lubczyku.
Sposób przygotowania:
Krok I: Do wysokiej miski przesyp: mieszankę mąk bezglutenowych, pokruszone drożdże, sól, cukier, siemię lniane, orzechy włoskie oraz lubczyk;
Krok II: Wymieszaj dokładnie wszystkie wymienione wyżej składniki, a następnie dodaj do nich: wodę oraz olej konopny;
Krok III: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała zwarta i jednolita masa;
Krok IV: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia;
Krok V: Przełóż wyrobione ciasto do formy, a następnie nakryj je bawełnianą ściereczką (zwróć uwagę na to, aby materiał nie dotykał bezpośrednio ciasta);
Krok VI: Pozostaw chleb do wyrośnięcia na około 40 minut;
Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz chleb przez około 40 minut;
Krok VIII: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, wyłóż chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.
Nasza rada: Jeśli masz na to ochotę, możesz dodać do chleba również inne składniki. Na przykład: nasiona chia, słonecznik lub pestki dyni. To od Ciebie zależy, jakich produktów użyjesz. Pamiętaj jednak, że jeśli zmagasz się z problemem celiakii, nie możesz stosować żadnych składników, które zawierają w swoim składzie nawet śladowe ilości glutenu.
Podsumowanie
Domowy chleb to nie tylko idealny sposób na pyszne śniadanie, ale również pewność, że został on przygotowany wyłącznie z najlepszych składników. Dlatego też, postaraj się znaleźć odrobinę czasu, aby przygotować niniejszy przysmak również w swoim domu.