Pszenica durum – co warto o niej wiedzieć?

Czym jest pszenica durum i co ją wyróżnia? Jak długo ją gotować i czy jest ona zdrowsza od zwykłej pszenicy? Odpowiedzi oraz najważniejsze informacje na temat niniejszego produktu znajdziesz w poniższym artykule.

Pszenica durum (znana również jako pszenica twarda) stała się przedmiotem dyskusji wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Według niektórych ekspertów, spożywanie niniejszego produktu, zamiast makaronów (lub mąki) wykonanej ze zwykłej pszenicy, może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się również, iż pszenica twarda może być dobrze przyswajana przez niektóre osoby zmagające się z problemem nietolerancji glutenu.

Pszenica durum – charakterystyka i właściwości

Historia pszenicy durum wbrew pozorom nie jest taka krótka. Okazuje się, że przed wieloma wiekami była już ona uprawiana na szeroką skalę w Chinach, Północnej Afryce oraz na Bliskim Wschodzie. Wszystko to ze względu na suchy i ciepły klimat charakterystyczny dla niniejszych regionów. Pszenica durum charakteryzuje się twardością oraz wysoką zawartością białka, dlatego też coraz częściej wykorzystywana jest do produkcji makaronów. Niniejszy produkt wyróżnia się lekko szklistą strukturą i bursztynową barwą, to właśnie dzięki temu z łatwością możemy odróżnić go od produktów wykonanych z tradycyjnej pszenicy.

W świetle niektórych teorii, pszenica durum posiada korzystniejszy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, niż jej tradycyjna odmiana.

Pszenica durum – zastosowanie

Pszenica twarda wykorzystywana jest przede wszystkim do wyrobu mąki i makaronów.

Mąka wytwarzana z pszenicy durum zawiera w sobie bogactwo składników mineralnych, wśród których możemy wyróżnić:

  • Fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan;
  • Witaminy z grupy B (w tym witaminę B1, B2, B5 oraz B6); oraz
  • Kwas foliowy i zwiększoną zawartość błonnika pokarmowego (w stosunku do mąki wykonanej z tradycyjnej pszenicy).

Ponadto, okazuje się, że mąka wykonana z twardej pszenicy może stanowić bogate źródło luteiny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Uważa się również, iż spożywanie mąki z niniejszej pszenicy (jako zamiennika tradycyjnej mąki) może przyczynić się do obniżenia ryzyka rozwoju miażdżycy w przyszłości.

Makaron z pszenicy durum, charakteryzujący się bursztynowym zabarwieniem oraz ponadprzeciętną twardością, zawiera więcej witamin i minerałów niż produkty wykonane z tradycyjnej pszenicy.

W 100 gramach makaronu wykonanego z twardej pszenicy, znajdziemy:

  • Około 320 kalorii;
  • 12 gramów białka, 2 gramy tłuszczów, około 65 gramów węglowodanów i aż 7 gramów błonnika.

Podczas gdy w tradycyjnym makaronie dwujajecznym wykonanym z mąki pszennej (typ 450), znajdziemy:

  • Około 368 kalorii;
  • Blisko 76 gramów węglowodanów, 11 gramów białka, 1,6 grama tłuszczów i zaledwie 2,4 grama błonnika.

Pszenica durum – co ją wyróżnia?

Mąka wykonana z pszenicy durum charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym w stosunku do mąki wykonanej z tradycyjnej pszenicy. Należy jednak pamiętać, iż pomimo wykazanej przewagi produktów wykonanych z pszenicy durum nad produktami wykonanymi z tradycyjnej pszenicy, to nadal makarony wykonane z mąki pełnoziarnistej stanowią najzdrowszą propozycję dla miłośników produktów mącznych.

Pszenica durum a gluten

Makarony wykonane z twardej pszenicy zawierają gluten. Niemniej jednak, za sprawą wyższej zawartości błonnika, mogą być one lepiej przyswajalne przez niektóre osoby zmagające się z problemem nietolerancji glutenu (z wyłączeniem osób cierpiących na celiakię).

Makaron z pszenicy durum – czas gotowania

Wydłużony czas gotowania makaronu wykonanego z twardej pszenicy wpływa na podwyższenie jego indeksu glikemicznego. Dlatego też, niniejszego produktu nie powinniśmy gotować dłużej niż przez 10-12 minut.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *