Pudding chia i przepis na raz, dwa, trzy!

Pudding chia jest szybki w przygotowaniu, smaczny i bardzo estetycznie prezentuje się z dodatkiem jabłek i rodzynek.

Nasiona chia w kuchni znajdują bardzo uniwersalne zastosowanie. Są neutralne w smaku, nadają się do dań wytrawnych, koktajli i deserów, a ich przygotowanie do spożycia jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Przepis na pudding chia

Składniki

  • 6 łyżeczek nasion chia
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 jabłka, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżka rodzynek

Sposób wykonania

Do szklanki lub małego słoiczka wsypujemy nasiona chia, zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, po upływie 10 min wyjmujemy – ponownie, bardzo dokładnie mieszamy tak powstały pudding. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon i łyżeczkę ksylitolu. Smażymy na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną i delikatnie się zarumienią.

Do salaterek nakładamy pudding chia, na wierzchu układamy jabłka z cynamonem i rodzynkami.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *