Pudding chia jest szybki w przygotowaniu, smaczny i bardzo estetycznie prezentuje się z dodatkiem jabłek i rodzynek.
Nasiona chia w kuchni znajdują bardzo uniwersalne zastosowanie. Są neutralne w smaku, nadają się do dań wytrawnych, koktajli i deserów, a ich przygotowanie do spożycia jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Przepis na pudding chia
Składniki
- 6 łyżeczek nasion chia
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżka rodzynek
Sposób wykonania
Do szklanki lub małego słoiczka wsypujemy nasiona chia, zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, po upływie 10 min wyjmujemy – ponownie, bardzo dokładnie mieszamy tak powstały pudding. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon i łyżeczkę ksylitolu. Smażymy na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną i delikatnie się zarumienią.
Do salaterek nakładamy pudding chia, na wierzchu układamy jabłka z cynamonem i rodzynkami.