Pudding z komosy ryżowej, czyli pożywny deser zamiast niezdrowych słodyczy!

Pudding z komosy ryżowej, z malinami, przełamany smakiem gorzkiej czekolady i mięty to pyszny pomysł na deser lub pożywne śniadanie.

Komosa ryżowa jest ziarnem bezglutenowym i lekkostrawnym dodatkiem do dań np. mięsnych. Nie ma ograniczeń w kuchni, bo równie dobrze komponuje się z potrawami na słodko. Quinoa należy do jednego z pseudozbóż, które cechują się wysoką zawartością błonnika i białka. Jej zaletą jest także to, że posiada niski IG, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą.

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ z dodatkiem orzechów

Składniki (na dwie porcje):

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 100 g komosy ryżowej (białej)
  • 1 łyżka stewi
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 100 g mrożonych malin
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • opcjonalnie ulubione owoce

Sposób wykonania:

Mleko wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, następnie dodajemy anyż i stewię. Gdy zacznie wrzeć wyjmujemy gwiazdki anyżu i wsypujemy komosę ryżową, gotując do momentu, aż zmięknie, czyli ok. 20-30 min (ziarna komosy nie muszą wchłonąć całego mleka, jeśli chcemy by pudding miał budyniową konsystencję).

Kiedy komosa przestygnie, umieszczamy całość w misie blendera, dodajemy maliny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Pudding dzielimy i umieszczamy po równo w dwóch pucharkach, następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.

Przed podaniem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy do niej posiekane listki mięty.

Układamy na puddingu warstwowo – owoce według uznania, czekoladę i orzechy. Zdobimy świeżą miętą.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.