Szukasz szybkiego, sprawdzonego i łatwego przepisu na ciasto? A może wypróbujesz przepis na puszyste ciasto borówkowe? To idealny sposób na pysznie danie dla rodziny, znajomych i na co dzień. Sprawdź przepis poniżej!
Ciasto z borówkami? Dlaczego nie?
Borówki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Warto po nie sięgać w sezonie.
Borówki mają niewiele kalorii i posiadają niski indeks glikemiczny. Pochodzą z Ameryki Północnej, ale, co ciekawe, obecnie największe ich plantacje znajdują się w Polsce. Wyglądem przypominają jagody, ale różnią się od nich smakiem. Najlepiej smakują świeże oraz jako dodatek w ciastach i deserach.
A u nas przepis na pyszne i szybkie ciasto borówkowe. Sprawdź koniecznie i przetestuj w swojej kuchni!
Puszyste ciasto borówkowe
Składniki na blaszkę o wymiarach 30 x 24 cm:
Na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
Szczypta soli
500 g borówek
Na piankę waniliową:
6 białek
180 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego w proszku
1 laska wanilii
Sok z połowy limonki
Cukier puder do dekoracji
CIASTO
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostkę. Zagniatać ciasto, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodać szczyptę soli. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo.
Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/4 : 3/4. Do większej części dodać kakao i dobrze zagnieść ciasto. Uformować wałeczek i zawinąć w folię spożywczą. Z mniejszej uformować wałeczek i również zawinąć. Oba kawałki ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 1,5 do 2 godzin.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozprowadzając na dnie blaszki do pieczenia. Ciasto delikatnie przyklepać dłonią. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub bez termoobiegu w 190 stopniach. Podpieczony spód ostudzić.
PIANKA WANILIOWA
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać połowę cukru (90 g) i nadal ubijać. Pod koniec dodać sok z limonki. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać drugą połowę cukru (90 g), wymieszaną wcześniej z budyniem i miąższem z wanilii. Gdy składniki połączą się wówczas wyłączyć mikser i dodać roztopione masło (nie powinno być gorące). Wymieszać za pomocą trzepaczki.
Przygotowaną pianę wyłożyć na wcześniej podpieczony spód. Masę rozłożyć równomiernie i wysypać na nią umyte borówki. Na borówki zetrzeć na tarce o grubych oczach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub bez termoobiegu – 190 stopni na 50-55 minut. Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!