Pyłek pszczeli (kwiatowy) – dawkowanie, właściwości i zastosowanie

Pyłek kwiatowy jest cenną dla zdrowia substancją, której używają pszczoły do produkcji miodu. W jaki sposób wykorzystuje się pyłek pszczeli w medycynie naturalnej?

Pyłek pszczeli – co to jest?

Pyłek kwiatowy, inaczej nazywany pszczelim, jest mieszany przez pszczoły ze śliną lub nektarem, a następnie formowany w kulki i przenoszony do gniazda. Kolor pyłku zależy od gatunku kwiatów, z których jest zbierany. Podobnie jest z powierzchnią substancji – może być zarówno chropowata i haczykowata, jak i gładka i lepka.

Pyłek pszczeli w medycynie naturalnej jest wykorzystywany od setek lat. Znachorzy podawali go w celu wzmocnienia organizmu w czasie choroby i w okresie rekonwalescencji, a także zalecali jego spożycie osobom apatycznym, anemicznym i cierpiącym na problemy z żołądkiem.

 

 

Pyłek pszczeli – właściwości odżywcze

Jeżeli chodzi o pyłek pszczeli, spożywanie go każdego dnia przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Jakie są właściwości pyłku pszczelego? Produkt zawiera znacznie więcej białka niż mięso i dodatkowo posiada w swoim składzie wszystkie aminokwasy wolne i egzogenne. Białko pyłku kwiatowego dostarcza również kwasów nukleinowych DNA i RNA, dzięki którym podnosi się odporność organizmu.

W pyłku kwiatowym znajdują się także tłuszcze nienasycone, które chronią przed zakrzepami, nadciśnieniem tętniczym i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Fosfolipidy hamują odkładanie lipidów, dzięki czemu działają ochronnie na wątrobę, a fitosterole wpływają na prawidłowy poziom estrogenu u kobiet. Ponadto w pyłku pszczelim znajduje się 22,4 g błonnika na 100 g produktu.

Związki fenolowe w pyłku kwiatowym wzmacniają naczynia włosowate, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, natomiast flawonoidy, a zwłaszcza rutyna, zapobiegają powstawaniu na skórze tak zwanych pajączków. Pyłek zbierany przez pszczoły zawiera też antocyjanidyny, kwasy fenolowe, katechiny i związki triterpenowe.

[related-post]

Pyłek pszczeli  dawkowanie

Pyłek powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia około 30 minut przed posiłkiem. Kuracja pyłkiem pszczelim powinna trwać od 1 do 3 miesięcy aby zobaczyć jakieś efekty. Kurację pyłkiem pszczelim można powtarzać kilka razy w roku. Po jednej kuracji należy zastosować przerwę (minimum 30 dni) i potem kurację można znowu rozpocząć.  Najlepszy moment na kurację, to miesiące gdy nasz organizm narażony jest na przeziębiania czyli jesień i wiosna. Pyłek wzmacnia odporność i poprawia przyjmowanie mikroelementów oraz uzupełnia niedobory witamin.

Pyłek pszczeli zawiera 18 witamin i 25 składników mineralnych. Spożywanie pyłku pszczelego może zastępować przyjmowanie preparatów multiwitaminowych, które chronią przed niedoborami witamin i minerałów w organizmie. Kwiatowy pyłek zawiera między innymi witaminę A, D, E, K i H, kwas foliowy, potas, wapń, cynku, miedź, selen i sód.

Dawkowanie dzienne wg zaleceń:
● Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów.
● Dzieci w wieku 6-12 lat – 15 gramów.
● Dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów.
● Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.

Jedna łyżeczka to około 5 gram pyłku.

Zastosowanie w medycynie

Pyłek pszczeli jest źródłem ponad 250 substancji o działaniu prozdrowotnym. W medycynie stosuje się pyłek kwiatowy głównie ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także z powodu jego ochronnego działania na wątrobę. Pyłek jest polecany osobom hospitalizowanym z obniżoną odpornością, po i w trakcie chemioterapii, a także pacjentom poddawanym radioterapii.

Pyłek pszczeli – działanie

Szerokie spektrum właściwości pyłków kwiatowego sprawia, że jego działanie na organizm jest wszechstronne. Pyłek pszczeli na anemię jest stosowany ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, które pomaga podnieść poziom hemoglobiny we krwi. Ponadto wspierany jest cały układ krwionośny, gdyż pyłek wykazuje działanie hipolipidemiczne. Dzięki jego spożywaniu hamowane jest powstawanie zmian miażdżycowych, ciśnienie krwi jest niższe, a naczynka krwionośne w mózgu funkcjonują lepiej. U osób starszych zatrzymuje się proces obumierania komórek mózgu, co chroni przed demencją i innymi schorzeniami neurologicznymi.

Pyłek kwiatowy na wątrobę działa ochronnie i detoksykująco. Flawonoidy, kwasy fenolowe i tłuszczowe oraz fitosterole mają właściwości przeciwzapalne podobne do właściwości naproksenu. Przewlekłe stany zapalne stają się mniej dokuczliwe, układ immunologiczny pracuje sprawniej, a bakterie gram dodatnie i gram ujemne wykazują większą podatność na działanie antybiotyków. Pyłek pszczeli hamuje wydzielanie histaminy, dzięki czemu można stosować go w leczeniu alergii i ran po poparzeniach.

Pyłek pszczeli na płodność podaje się kobietom i mężczyznom. U pań wspiera dojrzewanie komórek jajowych, a u panów poprawia jakość nasienia. Ponadto pyłek z kwiatów można stosować w celu leczenia niedożywienia, regulowania metabolizmu i wspierania leczenia depresji.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.