Pyszne gołąbki w trzech odsłonach – z mięsem, wegetariańskie i w stylu wege!

Jak przygotować pyszne gołąbki? W poniższym tekście znajdziesz przepisy na pyszne dania, które przypadną do gustu zarówno wytrawnym mięsożercom, jak i oddanym weganom.

Gołąbki w sosie pomidorowym to bez wątpienia jeden z ulubionych obiadów większości polaków. Nic w tym dziwnego, w końcu niniejsze danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dlatego też, wybraliśmy dla Ciebie najciekawsze przepisy na gołąbki w trzech pysznych odsłonach: z mięsem, wegetariańskie oraz wegańskie!

Przepis nr 1: Klasyczne gołąbki z mięsem mielonym

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego (np. z indyka);
  • 4 małych cebulek (szalotek);
  • Około 200 g ryżu brązowego;
  • 1 główki dużej, włoskiej kapusty;
  • 3 jaj kurzych;
  • 2 łyżek oliwy z oliwek;
  • Soli, majeranku, oraz pieprzu ziołowego do smaku.

Jak przygotować klasyczne gołąbki z mięsem mielonym?

Krok I: Odetnij twardy głąb kapusty i natnij jej liście u podstawy. Następnie, na kilka minut włóż kapustę do garnka z gotującą się wodą, aby po czasie oddzielić od niej miękkie liście;

Krok II: Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na odrobinie oliwy z oliwek;

Krok III: W wysokiej misce, zmieszaj mięso mielone z podsmażoną cebulą, lekko ugotowanym ryżem, dwoma jajkami oraz przyprawami;

Krok IV: Na miękkie liście kapusty nałóż przygotowany farsz i zwiń gołąbki;

Krok V: Na dnie dużego garnka połóż dwa liście kapusty, a na nich ściśle ułóż gołąbki;

Krok VI: Zalej całość chłodną wodą (do połowy gołąbków) i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Przepis nr 2: Soczyste gołąbki wegetariańskie

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 kapusty włoskiej;
  • 1 kalafiora;
  • 1 dużej cebuli (białej);
  • Około 250g pieczarek;
  • Pół szklanki kaszy pęczak;
  • Szczypty mielonej kolendry;
  • 4 łyżek oliwy z oliwek;
  • Soli i pieprzu do smaku;
  • 500ml bulionu warzywnego lub wody;
  • 1 jajka;
  • 2 łyżek bułki tartej;
  • Szczypty lubczyku;
  • 4 ziarenek ziela angielskiego;
  • 4 liści laurowych.

Jak przygotować soczyste gołąbki wegetariańskie?

Krok I: Powoli oddziel liście kapusty, a następnie przez krótki czas gotuj je w osolonej wodzie (przez około 1 minutę);

Krok II: Kalafior podziel na mniejsze części, skrop go niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie piecz w piekarniku (w temperaturze 200oC) przez około 20 minut, aż do momentu, w którym stanie się miękki;

Krok III: Cebulę oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek;

Krok IV: Ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie;

Krok V: W wysokiej misce, wymieszaj ze sobą rozdrobniony kalafior, kaszę, pieczarki, cebulkę oraz jajko, bułkę tartą i przyprawy;

Krok VI: Wytnij twarde części z liści kapusty, a następnie ułóż na nich przygotowany farsz i zawiń gołąbki;

Krok VII: Na dnie dużego garnka ułóż ciasno gołąbki, a następnie zalej je wodą/bulionem i dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim;

Krok VIII: Gotuj całość na małym ogniu przez około 1 godzinę.

Przepis nr 3: Pieczone gołąbki w stylu wegańskim

Jakich składników potrzebujesz?

Składniki na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów;
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego;
  • 2 łyżeczki syropu z agawy;
  • Szczypta wędzonej papryki oraz papryki słodkiej;
  • Sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować pieczone gołąbki w stylu wegańskim?

Krok I: Odetnij głąb kapusty, a następnie oddziel liście i gotuj je w delikatnie osolonej wodzie przez około 10-15 minut;

Krok II: Przepłucz kaszę jaglaną kilkukrotnie (gorącą wodą), a następnie ugotuj ją;

Krok III: Ugotuj soczewicę, odcedź ją, a następnie odstaw do wystygnięcia;

Krok IV: Ryż przepłucz kilkukrotnie, a następnie gotuj go przez około 20 minut pod przykryciem;

Krok V: Pieczarki pokrój w na małe kawałki, a następnie podsmaż je na patelni;

Krok VI: Odsącz pomidory koktajlowe z nadmiaru oleju, a następnie zmiksuj je wraz z soczewicą oraz pieczarkami;

Krok VII: W wysokiej misce wymieszaj kaszę, ryż, drobno posiekaną natkę pietruszki, zmiksowane pomidory, soczewicę i pieczarki oraz przyprawy;

Krok VIII: Przygotowany farsz ułóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki;

Krok IX: posmaruj naczynie żaroodporne niewielką ilością oleju, a następnie ułóż w nim ciasno gołąbki;

Krok X: Pomidory w puszcze wymieszaj razem z przyprawami oraz syropem z agawy, a następnie zalej nimi gołąbki;

Krok XI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim gołąbki przez około 20 minut.

Życzymy smacznego!

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.