Jak przygotować pyszne gołąbki? W poniższym tekście znajdziesz przepisy na pyszne dania, które przypadną do gustu zarówno wytrawnym mięsożercom, jak i oddanym weganom.
Gołąbki w sosie pomidorowym to bez wątpienia jeden z ulubionych obiadów większości polaków. Nic w tym dziwnego, w końcu niniejsze danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dlatego też, wybraliśmy dla Ciebie najciekawsze przepisy na gołąbki w trzech pysznych odsłonach: z mięsem, wegetariańskie oraz wegańskie!
Przepis nr 1: Klasyczne gołąbki z mięsem mielonym
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 kg mielonego mięsa drobiowego (np. z indyka);
- 4 małych cebulek (szalotek);
- Około 200 g ryżu brązowego;
- 1 główki dużej, włoskiej kapusty;
- 3 jaj kurzych;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- Soli, majeranku, oraz pieprzu ziołowego do smaku.
Jak przygotować klasyczne gołąbki z mięsem mielonym?
Krok I: Odetnij twardy głąb kapusty i natnij jej liście u podstawy. Następnie, na kilka minut włóż kapustę do garnka z gotującą się wodą, aby po czasie oddzielić od niej miękkie liście;
Krok II: Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na odrobinie oliwy z oliwek;
Krok III: W wysokiej misce, zmieszaj mięso mielone z podsmażoną cebulą, lekko ugotowanym ryżem, dwoma jajkami oraz przyprawami;
Krok IV: Na miękkie liście kapusty nałóż przygotowany farsz i zwiń gołąbki;
Krok V: Na dnie dużego garnka połóż dwa liście kapusty, a na nich ściśle ułóż gołąbki;
Krok VI: Zalej całość chłodną wodą (do połowy gołąbków) i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Przepis nr 2: Soczyste gołąbki wegetariańskie
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 kapusty włoskiej;
- 1 kalafiora;
- 1 dużej cebuli (białej);
- Około 250g pieczarek;
- Pół szklanki kaszy pęczak;
- Szczypty mielonej kolendry;
- 4 łyżek oliwy z oliwek;
- Soli i pieprzu do smaku;
- 500ml bulionu warzywnego lub wody;
- 1 jajka;
- 2 łyżek bułki tartej;
- Szczypty lubczyku;
- 4 ziarenek ziela angielskiego;
- 4 liści laurowych.
Jak przygotować soczyste gołąbki wegetariańskie?
Krok I: Powoli oddziel liście kapusty, a następnie przez krótki czas gotuj je w osolonej wodzie (przez około 1 minutę);
Krok II: Kalafior podziel na mniejsze części, skrop go niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie piecz w piekarniku (w temperaturze 200oC) przez około 20 minut, aż do momentu, w którym stanie się miękki;
Krok III: Cebulę oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek;
Krok IV: Ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie;
Krok V: W wysokiej misce, wymieszaj ze sobą rozdrobniony kalafior, kaszę, pieczarki, cebulkę oraz jajko, bułkę tartą i przyprawy;
Krok VI: Wytnij twarde części z liści kapusty, a następnie ułóż na nich przygotowany farsz i zawiń gołąbki;
Krok VII: Na dnie dużego garnka ułóż ciasno gołąbki, a następnie zalej je wodą/bulionem i dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim;
Krok VIII: Gotuj całość na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Przepis nr 3: Pieczone gołąbki w stylu wegańskim
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 dużej kapusty włoskiej;
- Pół szklanki ryżu brązowego;
- Pół szklanki kaszy jaglanej;
- Pół szklanki soczewicy zielonej;
- Około 250 g suszonych pomidorów w zalewie;
- 500 g pieczarek;
- Pęczka pietruszki zielonej;
- Łyżeczki oregano, curry oraz bazylii;
- Soli i pieprzu do smaku.
Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów;
- 2 łyżeczki octu balsamicznego;
- 2 łyżeczki syropu z agawy;
- Szczypta wędzonej papryki oraz papryki słodkiej;
- Sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować pieczone gołąbki w stylu wegańskim?
Krok I: Odetnij głąb kapusty, a następnie oddziel liście i gotuj je w delikatnie osolonej wodzie przez około 10-15 minut;
Krok II: Przepłucz kaszę jaglaną kilkukrotnie (gorącą wodą), a następnie ugotuj ją;
Krok III: Ugotuj soczewicę, odcedź ją, a następnie odstaw do wystygnięcia;
Krok IV: Ryż przepłucz kilkukrotnie, a następnie gotuj go przez około 20 minut pod przykryciem;
Krok V: Pieczarki pokrój w na małe kawałki, a następnie podsmaż je na patelni;
Krok VI: Odsącz pomidory koktajlowe z nadmiaru oleju, a następnie zmiksuj je wraz z soczewicą oraz pieczarkami;
Krok VII: W wysokiej misce wymieszaj kaszę, ryż, drobno posiekaną natkę pietruszki, zmiksowane pomidory, soczewicę i pieczarki oraz przyprawy;
Krok VIII: Przygotowany farsz ułóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki;
Krok IX: posmaruj naczynie żaroodporne niewielką ilością oleju, a następnie ułóż w nim ciasno gołąbki;
Krok X: Pomidory w puszcze wymieszaj razem z przyprawami oraz syropem z agawy, a następnie zalej nimi gołąbki;
Krok XI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim gołąbki przez około 20 minut.
Życzymy smacznego!