Masło orzechowe to jest pyszne smarowidło, którego nie może zabraknąć na Twoim stole. Idealne do kanapek, naleśników i deserów. W dodatku zdrowe, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze roślinne.
Masło orzechowe jest źródłem białka. Ludzi którzy dużo trenują się, to na pewno wiedzą że białko jest dobre dla wzrostu i regeneracji mięśni po treningu. Już 2 łyżki masła orzechowego zawierają 7 g białka, czyli idealna ilość jaką możesz dodać do jednego posiłku – całkiem dużo jak na żywność pochodzenia roślinnego. Dlatego masło orzechowe nasmarowane na chleb lub pieczywo to idealny sposób na pyszne i wartościowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Również masło orzechowe zawiera zdrowe tłuszcze. Orzeszki ziemne zawierają jedno- i wielonienasycone tłuszcze, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Większość ludzi martwi się, że jedzenie masła orzechowego dostarczy w ich diecie zbyt dużo kalorii. Jednak nasze ciało potrzebuje codziennych dostaw zdrowych tłuszczy znajdujących się między innymi w maśle orzechowym, oliwie z oliwek i awokado.
Jak to jest w przypadku naturalnej żywności, w jej środku poza witaminami i minerałami istnieje jeszcze wiele biologicznie czynnych składników odżywczych, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Masło orzechowe nie jest wyjątkiem po pierwsze kwas p-kumarowy, który może prowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka. Ponadto resweratrol, który obniża ryzyko chorób układu krążenia, a kończąc na beta-sitosterolu mającego właściwości antynowotworowe.
★ Przepis na ciastka z masła orzechowego z czekoladowymi drobinkami:
Składniki na około 30 ciastek (2 blaszki):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)
- 60 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka miałkiego brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej
W misce utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Makę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać z drobinkami czekolady.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na teflonową) wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 – 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego 🙂