Pyszne masło orzechowe

Masło orzechowe to jest pyszne smarowidło, którego nie może zabraknąć na Twoim stole. Idealne do kanapek, naleśników i deserów. W dodatku zdrowe, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze roślinne.

Masło orzechowe jest źródłem białka. Ludzi którzy dużo trenują się, to na pewno wiedzą że białko jest dobre dla wzrostu i regeneracji mięśni po treningu. Już 2 łyżki masła orzechowego  zawierają 7 g białka, czyli idealna ilość jaką możesz dodać do jednego posiłku – całkiem dużo jak na żywność pochodzenia roślinnego. Dlatego masło orzechowe nasmarowane na chleb lub pieczywo to idealny sposób na pyszne i wartościowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

kromka

Również masło orzechowe zawiera zdrowe tłuszcze. Orzeszki ziemne zawierają jedno- i wielonienasycone tłuszcze, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Większość ludzi martwi się, że jedzenie masła orzechowego dostarczy w ich diecie zbyt dużo kalorii. Jednak nasze ciało potrzebuje codziennych dostaw zdrowych tłuszczy znajdujących się między innymi w maśle orzechowym, oliwie z oliwek i awokado.

Jak to jest w przypadku naturalnej żywności, w jej środku poza witaminami i minerałami istnieje jeszcze wiele biologicznie czynnych składników odżywczych, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Masło orzechowe nie jest wyjątkiem po pierwsze kwas p-kumarowy, który może prowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka. Ponadto resweratrol, który obniża ryzyko chorób układu krążenia, a kończąc na beta-sitosterolu mającego właściwości antynowotworowe.

orzechi

Przepis na ciastka z masła orzechowego z czekoladowymi drobinkami:

Składniki na około 30 ciastek (2 blaszki):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka miałkiego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej

W misce utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Makę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać z drobinkami czekolady.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na teflonową) wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 – 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

pieczywo

Smacznego 🙂

Instagram ViVio

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.