Rola kwasów Omega 3 i ich najlepsze źródła w diecie

Kwasy omega 3 to naturalne lekarstwo, które zapobiega chorobom, poprawia nastrój i działa przeciwzapalnie. Okazuje się jednak, że to nie koniec listy zalet tego składnika żywieniowego. Sprawdź, jakie właściwości mają kwasy omega 3 i gdzie szukać ich w diecie.

Omega 3

Z tego artykułu dowiesz się:

Kwasy omega 3 – czym są?

Kwasy omega – 3 to rodzaj tłuszczów wielonienasyconych. Często mówi się o nich, jako 1 składniku, jednak warto pamiętać, że Omega-3 to pojęcie opisujące rodzinę tłuszczów. W skład tej rodziny wchodzą takie kwasy jak:

  • EPA – kwas eikozapentaenowy;
  • DHA- kwas dokozaheksaenowy;
  • ALA – kwas alfa-linolenowy.

Wszystkie z ww. są korzystne dla zdrowia i dla każdego z nich rekomenduje się odpowiednie spożycie (2 g/dobę kwasów ALA i 250 mg/dobę kwasów EPA+DHA). Poniżej dowiesz się jak uzupełnić tę normę w jednym posiłku.

Omega 3 – właściwości

Kwasy z rodziny Omega-3 uznawane są za bardzo korzystne dla zdrowia. Jednak czy wiesz, jak właściwie działają na organizm? Poniżej znajdziesz listę ich właściwości.

H3: Omega 3 – działanie

  • DHA tworzy komórki nerwowe;
  • Usprawniają prace komórek mózgu;
  • Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów;
  • Hamują rozwój nowotworów;
  • Działają przeciwzapalnie;
  • Działają antyoksydacyjnie;
  • Uśmierzają ból;
  • Ujędrniają skórę, włosy i paznokcie.

Kwasy omega 3 – działanie na organizm

Ze względu na to, że kwasy omega-3 wykazują tak wiele właściwości, warto dowiedzieć się, komu są zalecane i kiedy warto je spożywać.

Kwasy omega -3 – kto powinien spożywać?

  • Osoby o niskiej odporności;
  • Osoby w okresach rekonwalescencji;
  • Pacjenci onkologiczni
  • Pacjenci z alergiami;
  • Osoby z chorobami kręgosłupa;
  • Pacjenci z przewlekłym stanem zapalnym;
  • Chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów;
  • Osoby z chorobami serca;
  • Pacjenci z zaburzeniami lipidogramu (wysoki cholesterol i trójglicerydy);
  • Dzieci w okresie rozwoju;
  • Osoby z chorobami układu nerwowego i zaburzeniami psychologicznymi.

Kwasy omega 3 – źródła w diecie

Jeśli już wiesz, kiedy je stosować, warto byłoby dowiedzieć się, w jakich produktach możesz je znaleźć. Poniższa tabela wskaże Ci dobre źródła kwasów omega -3 w diecie.

Omega -3 -źródła

Produkt Zawartość omega-3/100 g produktu
Olej lniany 60 g
Siemię lniane 16,6 g
Olej z orzechów włoskich 12 g
Orzechy włoskie 6,5 g
Olej rzepakowy 8 g
Łosoś 1,8 g
Sardela 1,7 g

Kwasy omega 3 działanie

Omega 3 –  tabletki czy dieta?

Powyższa tabela wskazuje, które produkty uznać można za dobre źródła omega-3. Warto byłoby jednak wiedzieć, ile dokładnie należy ich zjeść, aby w 100% spełnić normę. Poniżej znajdziesz praktyczną ściągę.

Jak spełnić normę na omega – 3 w jednym posiłku

100% zapotrzebowania na ALA i DHA+EPA:

  • 8 orzechów włoskich;
  • 4 porcje sardynek w sosie pomidorowym (uwaga na sód);
  • 4 plasterki makreli atlantyckiej;
  • 2 łyżki siemia lnianego;
  • Tabletki z suplementem.

Omega -3 w tabletkach zalecane są wtedy, kiedy człowiek nie jest w stanie dostarczyć kwasów z diety. Stąd suplementy uznaj wyłącznie za dodatek do diety.

Podsumowanie

Po przeczytaniu tego tekstu wiesz, czym są kwasy omega-3, jak wpływają na organizm oraz co należy jeść, aby dostarczyć ich do organizmu odpowiednią ilość.

Trzymaj się zatem powyższych zasad, ponieważ kwasy te uznać można za niezwykle ważny element zdrowej diety, który zdecydowanie wpływa na jakość życia i jego długość.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *