Kawa od wieków jest naszym wielkim uwodzicielem. Kusi zapachem, aromatem i smakiem, który nas już chyba wręcz uzależnił. Dodaje energii, ciepła i pozytywnie nastraja, ale są osoby, które ze względu na dość silne działanie kawy pić jej nie powinny, szczególnie w niektórych schorzeniach lub bynajmniej warto się zastanowić jak faktycznie ją przygotować, aby oprócz smaku dodawała nam również zdrowia. Tym bardziej, że jak wiadomo kawa ma wiele dobroczynnych właściwości.
Kawa według medycyny chińskiej ma działanie ogrzewające, pobudzające i jest moczopędna. Jej smak jest gorzkawo słodki. Kawa, ma również działanie podobne jak środki przeczyszczające, gdyż szczególnie charakterystyczny dla kawy smak gorzki, konkretnie kieruje metabolizmem w dół, będąc bardzo pomocnym przy zaparciach. Szczególnie dla osób na typowej diecie ciężkostrawnej. Natomiast osoby mające suchą konstytucję i przesuszony układ pokarmowy, które spożywają sporo kawy mogą z tego powodu odczuwać częste i suche zaparcia.
Kawa pomimo tego, że ma charakterystykę ogrzewająca może również przyczyniać się do przegrzania nerek, a tym samym je konkretnie schłodzić. Dla porównania i wyjaśnienia dzieje się podobnie podczas maksimum gorączkowania, gdy w pewnym momencie gorąco przechodzi w zimne dreszcze. Tak też nadmiarowe gorąco w końcu musi przejść w zimno. Ale w niektórych przypadkach zaparzana we właściwy sposób kawa o naturalnym smaku słodkim z dodatkiem np. goździków, imbiru i cynamonu może również wpływać korzystnie na harmonijne ogrzewanie nerek.
Warto zapamiętać, że kawa ma dość mocne działanie pobudzające, ale to samo co stymuluje nasze narządy z czasem je niestety wyczerpuje. Dlatego przy częstym spożywaniu kawy, czarnej herbaty, alkoholu i czekolady, które są również silnym stymulatorem warto włączyć do diety znacznie więcej produktów o działaniu zasadotwórczym i wspierającym. Przykładem tego jest choćby dobrze nam znana kasza jaglana o naturalnym smaku słodkim i zasadotwórczym działaniu. Jednak osoby z nadmierną wilgocią w organizmie nie powinny z kawy pochopnie rezygnować tylko spożywać ją w odpowiedni sposób. Kawa, bowiem dobrze i skutecznie wpływa na nadmiary wilgoci, kiedy oczywiście pijemy ja we właściwych ilościach.
Polecam sprawdzony przepis na: Latte kokosowe:
- 2-3 łyżki mielonej kawy naturalnej lub zbożowej
- plaster pomarańczy bez skórki
- 2 daktyle bez pestek
- szczypta kurkumy
- odrobina soku z cytryny
- kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego
- trochę soku z cytryny
- 2-3 rozgniecione ziarna kardamonu
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 ml mleka kokosowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- plasterek świeżego imbiru
Przygotowanie:
Zagotuj ok. 1/2 litra wody mineralnej z plastrem pomarańczy, dodaj 2 łyżki kawy. Gotuj przez 2 minuty na małym ogniu i w takich odstępach dodawaj kolejno cynamon, kardamon, trochę gorącej wody, następnie trochę soku z cytryny, drobną szczyptę kurkumy, oraz trochę ksylitolu lub cukru trzcinowego i daktyla. Gotuj wszystko jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
W tym czasie, kiedy gotuje się kawa wlej do małego garnka ok. 100 ml mleka kokosowego, dodaj szczyptę kurkumy, ugotowaną kaszę jaglaną i jednego daktyla. Gotuj chwilkę i zmiksuj wszystko na gładki krem/koktajl.Do szklanki dodaj jaglano kokosowy koktajl. Następnie wlej powoli gorącą kawę i na koniec trochę podgrzanego mleka kokosowego, dodając trochę utartej skórki z pomarańczy.
Na zdrowie!
Daktyle, ksylitol, kurkumę, imbir i wiele innych możecie dostać w sklepie „Coś dla zdrowia”