Seler – skład, wartości, właściwości

Seler naciowy – bardzo energetyczny produkt przy jednoczesnej zerowej zawartości tłuszczu.  Jest skarbnicą witaminy K, która pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Odpowiada ona np. za krzepnięcie krwi, gdy się zranimy.
Seler naciowy jest również źródłem potasu, manganu, wapnia i magnezu.
Seler wzmacnia układ immunologiczny, pomaga zmniejszyć napięcie nerwowe oraz bóle migrenowe, poprzez czynny udział w zwalczaniu wolnych rodników – opóźnia efekty starzenia się, obniża ciśnienie, wspomaga trawienie…. Warto sięgać po to warzywo 1-2 razy w tygodniu.
Więcej na temat selera przeczytasz w tym artykule.

seler, skłądniki selera, właściwości selera

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.