Seler to produkt, który w Polsce spożywany jest często. Zazwyczaj wykorzystywany jest do zup lub sałatek. Warto jednak uświadomić sobie, że jest to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach odżywczych. Zobacz, dlaczego warto go spożywać.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie wartości odżywcze ma seler;
- Jakie właściwości lecznicze ma seler;
- Dlaczego seler sprzyja odchudzaniu;
- Jak przyrządzić seler.
Seler – kcal, wartość odżywcza
Seler to roślina, którą uznać można za bogate źródło wielu składników odżywczych. Pomimo że w 90% składa się z wody to i tak przyda się osobom na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny, a zarazem zawiera w sobie stosunkowo dużo błonnika. Poniżej znajdziesz dokładną wartość odżywczą oraz interesujące składniki selera naciowego i korzeniowego.
Składnik | Seler korzeniowy + ilość/ 100 g produktu | Seler naciowy + ilość/ 100 g produktu |
Kalorie | 42 kcal | 16 kcal |
Błonnik | 1,8 g | 1,6 g |
Potas | 300 mg | 260 mg |
Żelazo | 0,7 mg | 0,2 mg |
Seler – właściwości lecznicze
Ze względu na skład, seler uznać można za w pełni bezpieczny element prawidłowej diety. Warto jednak wspomnieć, że w jego składzie znaleźć można składniki, które sprzyjają zdrowiu całego ciała.
Seler – właściwości zdrowotne
- Wspomaga prawidłową pracę mózgu, nerek i serca;
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie;
- Działa antyoksydacyjnie;
- Obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi;
- Działa moczopędnie;
- Wykazuje właściwości rozkurczowe.
Seler – witaminy
W jego składzie znaleźć można takie witaminy jak:
- Witamina B1; B2, B3, B5, B6, B9, B12;
- Witamina C;
- Witamina A;
- Witamina E;
- Witamina K1.
Seler, a odchudzanie
Okazuje się, że spożywanie selera wspomaga odchudzanie. Wynika to z 3 powodów:
- Jest niskokaloryczny (16 kcal – seler naciowy/100 g);
- Zawiera w sobie błonnik, który wspomaga trawienie i dba o regularne wypróżnianie;
- Ma niski indeks glikemiczny (seler naciowy = 15 IG) i obniża poziom glukozy we krwi, co sprzyja regularnej masie ciała.
Jak przyrządzić seler – propozycje podania
Propozycji podania selera jest wiele, a zależą one głównie od jego formy. Poniżej znajdziesz pomysły na to, jak wykorzystać seler naciowy i korzeniowy w przyrządzaniu potraw.
Seler naciowy
- W postaci przekąski;
- Dodatek do makaronów;
- Dodatek do ryb;
- Sałatka z selera;
- Surówka z dodatkiem selera;
- Zapiekanki warzywne.
Seler korzeniowy
- Krem z selera;
- Puree z selera;
- Koktajl na bazie warzywa;
- Frytki z selera.
Podsumowanie
Po przeczytaniu tego artykułu wiesz już, że seler stanowi świetny składnik diety dla osób odchudzających się. Jest to produkt, który można podać na wiele sposobów, dzięki czemu warto go mieć w kuchni w obu odmianach.
Spożywaj seler, gdyż jest on doskonałym dodatkiem do dań dla diabetyków, osób na diecie redukcyjnej i wszystkich, którzy dbają o zdrowie za pomocą produktów prosto z natury.
A jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.