Czarny sezam już w starożytnym Babilonie nazywany był “przyprawą bogów”, a ówczesne legendy głosiły, że napar z jego nasion pili stwórcy świata. Sezam to małe, owalne, ciemne nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Są niezwykle popularne w kuchni Dalekiego Wschodu. Czarny sezam jest bardziej aromatyczny niż biały. Można go dodawać niemal do każdego posiłku.
Co zawiera czarny sezam?
- białko
- olej
- mangan
- miedź
- magnez
- cynk
- witaminy z grupy B
- fitosterole
- kwas foliowy i oleinowy
- błonni
- tryptofan
- lignany
- wapń
- lecytynę
Komu jest polecany czarny sezam?
- osobom z podwyższonym cholesterolem (fitosterole zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu)
- osobom odchudzającym się (lignany – sezamina i sezamolina, to przeciwutleniacze, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej)
- osobom mającym problem z pamięcią i koncentracją (ze względu na obecność lecytyny)
- chorującym na serce (pozytywnie wpływa na nie magnez)
- osobom z nadciśnieniem i osteoporozą (wapń)
- anemikom (żelazo)
- osobom z problemami skórnymi (cynk, witamina A, E)
Zastosowanie czarnego sezamu
- do sałatek i surówek
- do zup
- do warzyw i owoców
- dodatek do mięs i dań rybnych
- posypka do pieczywa
- dodatek do sushi
- składnik farszów
- składnik soli sezamowej
-
Sezam czarny 500g VIVIO17,99 zł
-
Sezam czarny 100g VIVIO4,99 zł
-
Sezam czarny 1000g VIVIO24,99 zł